Stedendriehoek

Apeldoorn Pakt Aan met vrijwilligers

APELDOORN – Er was al langer vraag naar: één gezamenlijke plek voor het vrijwilligerswerk in Apeldoorn. Die plek is er nu: Apeldoorn Pakt Aan. “Apeldoorn is een echte vrijwilligersgemeente”, zegt projectmanager Cor Davidse van Apeldoorn Pakt Aan. “Eén centrale plek maakt het overzichtelijk voor enerzijds de organisaties die met vrijwilligers werken, en anderzijds voor mensen die vrijwilligerswerk zoeken. Daar is echt behoefte aan.”

Het project betreft een samenwerking van Stichting Present, Stimenz en De Kap. Apeldoorn Pakt Aan is ontstaan vanuit de wens om organisaties en vrijwilligers krachtiger te maken. Niet gek in een regio met zo’n hoge vrijwilligersdichtheid als de gemeente Apeldoorn. “Apeldoorn Pakt Aan faciliteert de vele verenigingen, stichtingen en vrijwilligers op allerlei manieren. Er is bijvoorbeeld een vacaturebank, een talentenscan, scholingsaanbod voor vrijwilligers, maatschappelijke stages en een vrijwilligersagenda. Hier kunnen organisaties hun eigen aanbod kwijt, met Apeldoorn Pakt Aan als verbindende schakel”, aldus Davidse.

Het valt de projectmanager op dat ook steeds vaker mensen met een beperking, dus met een grotere afstand tot de arbeidmarkt, en met een uitkering zich melden op de vacaturebank van de vrijwilligersorganisaties. “Een positieve ontwikkeling. Voor hen is zo’n vrijwilligersfunctie een mooie opstap naar mogelijk betaald werk. We vinden het belangrijk gastvrij en laagdrempelig te zijn. Daarom zijn we ook beschikbaar voor individuele vragen en signalen die binnen Apeldoorn Pakt Aan direct worden opgepakt, doorgezet of meegenomen in nieuwe initiatieven. Hierin zoeken we nadrukkelijk de samenwerking, want juist in dat brede netwerk ligt de kracht van Apeldoorn Pakt Aan. En een sterk vrijwilligersnetwerk is essentieel voor de Apeldoornse samenleving.”

Apeldoorn Pakt Aan biedt een plek waar vrijwilligers en organisaties elkaar kunnen vinden, zodat er een match kan ontstaan. “We staan open voor individuele behoeften van vrijwilligers en organisaties, zodat we kunnen bemiddelen tussen vraag en aanbod. Daarnaast helpen we potentiële vrijwilligers een plek te vinden die daadwerkelijk bij hen past door hun wensen en vaardigheden centraal te zetten. Verder faciliteren we de ontwikkeling van vrijwilligers in Apeldoorn door organisaties trainingen te laten delen en dragen we met een afwisselend scholingsaanbod actief bij aan de ontwikkeling van bestuurlijke vrijwilligers in Apeldoorn. Zo zijn we de interactieve plek voor iedereen die iets te maken heeft met vrijwilligerswerk in Apeldoorn. Want dat is ook onze taak: het toekomst’proof’ maken van verenigingen en organisaties die anders vanwege een vrijwilligerstekort mogelijk zouden worden opgeheven.”

Apeldoorn Pakt Aan is bereikbaar via de website: www.apeldoornpaktaan.nl. Belangstellenden kunnen ook mailen naar info@apeldoornpaktaan.nl of bellen naar 055-5270581. Wie liever persoonlijk contact heeft, kan ook op locatie terecht aan de Brinklaan 268.