Stedendriehoek

Apeldoorn in het teken van tekenen

Het tekenfestival The Big Draw is ook dit jaar weer in Apeldoorn. Van donderdag 23 tot en met zondag 26 september is de stad een waar tekenparadijs met een gevarieerd programma, waarin de focus vooral ligt op manga en anime. CODA is één van de locaties waar men aan verschillende activiteiten kan meedoen.

Er is in Apeldoorn een gevarieerd programma samengesteld, met natuurlijk workshops voor diverse tekenstijlen, maar ook met exposities, performances en activiteiten rond de jaarthema’s Out of this World en Make the change. De focus ligt hierbij op manga en anime, maar er zijn ook activiteiten waarmee men de vierde dimensie induikt – denk aan VR-brillen en driedimensionaal tekenen. Kunstenaars, scholieren, inwoners en bezoekers kijken, luisteren, tekenen, maken en onderzoeken samen de thema’s van dit jaar.

Donderdag 23 en vrijdag 24 september is er een speciaal educatief programma voor scholen; zaterdag 25 en zondag 26 september is er een gevarieerd publieksprogramma voor jong en oud. Zo verzorgt Loes Groothuis op zaterdag 25 en zondag 26 september op verschillende momenten een workshop Paradijstuin (zie foto). Loes is één van deelnemende kunstenaars aan CODA Paper Art 2021. Haar werk kun je het best omschrijven als een grote kijkdoos: ze knipt haar tekeningen uit om deze vervolgens weer samen te voegen tot een geheel. Zo ontstaan onverwachte combinaties van vormen en kleuren en komt er diepte in de tekening. Speciaal voor The Big Draw maakt ze een basistekening waaraan deelnemers zelf een element kunnen toevoegen, waardoor een ware 3D-paradijstuin ontstaat. Nadat alle elementen aan die tuin zijn toegevoegd, wordt een foto gemaakt die naar alle deelnemers gemaild wordt.

Naast deze workshop zijn er in CODA onder andere ook workshops Drawing in Space, Rommel in de Ruimte en Pictionary Art. Wie wil weten wat je tijdens die workshops gaat doen en welke activiteiten er nog meer zijn, kan een kijkje nemen op de website www.thebigdrawapeldoorn.nl, locatie ‘CODA’. “Je kunt je daar ook eenvoudig voor een activiteit of workshop aanmelden; dit is overigens in verband met de coronamaatregelen verplicht. Ook vind je daar informatie over activiteiten bij andere locaties, zoals ACEC, GIGANT en in de binnenstad van Apeldoorn.”