Stedendriehoek

Apeldoorn Fotostad focust op de bus

Fotografen Gerard van de Wal (www.vanderwal.nu) en Denny Bosmann (www.dennyphotofolio.org)

APELDOORN – De fotomanifestatie van Stichting Apeldoorn Fotostad vindt dit jaar plaats van 27 augustus tot en met 14 oktober. Afgelopen week konden de lezers kennismaken met Apeldoorn Fotostad en vanaf deze week is wekelijks te lezen over een van de projecten van ‘Apeldoorn 365’.

 

Deze week het project ‘Over Apeldoorn, via bus’. “Wij houden wel van een uitdaging”, aldus Wim Brinkman namens de organisatie. “En onze uitdaging is om ‘Apeldoorn 365’ zo origineel mogelijk in beeld te brengen. Gerard van der Wal en Denny Bosmann, twee Apeldoornse fotografen, gingen hiermee aan de slag. “Tot een jaar geleden waren wij onbekenden voor elkaar, maar nu zijn we samen aan het werk. De centrale vraag is daarbij wat origineel is en hoe breng je dat op zijn best in beeld? Wat is altijd en overal in Apeldoorn aanwezig? Wat is bij iedereen bekend?”

Na veel brainstormen en spelen met ideeën, want die waren er uiteraard genoeg, bleef een idee over dat beide heren aansprak. En dat bleek de bus. De bus? “Zeker! Denk maar eens met ons mee! Buslijnen lopen als aderen door Apeldoorn en zijn er altijd en voor iedereen. Vergeet daarbij niet dat er op en rond de buslijnen van alles gebeurt…of juist helemaal niets…” Het alledaagse hiervan vastleggen. Dat is juist wat het bijzonder maakt. Iedere inwoner ziet het dagelijks voorbij komen, maar juist als je het vastlegt, dan ontstaat het ‘wauw-effect’!
“Tussen mei 2015 en mei 2016 zijn wij op pad geweest en hebben een mooie oogst aan beelden bij elkaar verzameld.” Maar daar houdt het natuurlijk niet bij op. De presentatie van de foto’s is een verrassend ‘alledaagse’ setting. In samenwerking met Stichting Veteranen Bussen Apeldoorn en Syntus worden de foto’s op een onverwachte manier gepresenteerd. “Wij nodigen dan ook iedereen uit om vanaf 27 augustus de foto’s te komen bekijken en beleven. Wij exposeren vanaf die datum in de kelder van Mansion24 op het Leienplein in Apeldoorn. Halte Apeldoorn Fotostad.”