Stedendriehoek

Apeldoorn doet mee aan Orange the World 2023

APELDOORN – Van 25 november (de Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen) tot en met 10 december (de Internationale Dag van de Rechten van de Mens) 2023 vinden de zestien dagen van actie tegen geweld tegen vrouwen plaats: Orange the World. Drie vrouwenclubs in Apeldoorn – Inner Wheel, Soroptimisten Club Apeldoorn en Sorgeloo’s Apeldoorn – hebben hun krachten gebundeld om, samen met de gemeente en maatschappelijke partners, tijdens de landelijke campagne in Apeldoorn nog meer aandacht dan voorgaande jaren voor dit onderwerp te vragen. Daarom kleurt vanaf 26 november ook Apeldoorn oranje. En vinden er verschillende activiteiten plaats om bewustwording van geweld tegen vrouwen te vergroten. 

In Apeldoorn is er dit jaar voor de derde keer aandacht voor deze actie. En er staat wat op stapel gedurende de actie-periode van 25 november tot en met 10 december.

De kick-off van de actieperiode is met wethouder Anja Prins. “Via een grandioze graffiti-actie willen we de naamsbekendheid van Orange the World vergroten; op 26 november wordt op toonaangevende plaatsen in Apeldoorn via straat-graffiti aandacht gevraagd voor Orange the World. Het Orange the World-logo ga je vinden op de fietspaden langs de Loolaan, de Kapelstraat, de Hoofdstraat, bij diverse wijkwinkelcentra en middelbare en mbo-scholen; bij CODA, Orpheus, GIGANT en bioscopen; op de parkeerplaatsen van Hornbach, onze oranje-supporter.”

Andere acties

Apeldoorn kleurt oranje: de kroegen op het Stadhuisplein en het torentje van het gemeentehuis zullen oranje uitgelicht worden. Met dank aan filmhuis GIGANT wordt maandag 27 november om 19.30 uur de film I Tonia vertoond. Voor en na de film zullen Moviera, Centrum voor seksueel geweld en Veilig Thuis met een stand aanwezig zijn en vragen van bezoekers beantwoorden. Aansluitend aan de film zal er een nagesprek in de zaal plaatsvinden waaraan ook wethouder Anja Prins deel zal nemen. Kaartjes zijn voor 17,50 euro, inclusief een drankje, te koop bij GIGANT. Er is ook een symposium met mbo-studenten van ROC Aventus. Gedurende de campagnetijd zullen de burgerschapsdocenten van ROC Aventus aandacht besteden aan geweld tegen vrouwen. Tijdens het mini-symposium op 30 november zullen meerdere ervaringsdeskundigen hun verhaal vertellen aan studenten. Vervolgens vinden interactieve panelgesprekken onder leiding van een gespreksleider plaats, waar ook deskundigen aan deelnemen. Onder andere de politie en leden van het college van burgemeester en wethouders nemen deel. Medewerkers van het JIP gaan, gehuld in oranje, overal op 6 en 7 december tussen 16.00 en 17.00 uur actief in gesprek met jongeren, jongens en meiden, over veiligheid. Voel je je veilig? Wat doe je en wat kun je doen als een vriend of vriendin zich niet veilig voelt?  Leden van de drie serviceclubs doen hierbij actief mee.

Thema: Veilig, overal en altijd
In 2023 is het thema van de campagne in Nederland Veilig, overal en altijd. “Dit jaar willen we meer bewustwording creëren over het feit dat geweld overal plaats kan vinden, daar waar mannen en vrouwen bijeen komen: ook op het werk, bij het uitgaan, op de sportclub en op school.”

Actieperspectief: Ik ben #medestander
“Tijdens de Orange the World-campagne willen we iedereen uitnodigen om onderdeel van de oplossing te worden en zich medestander in de strijd tegen geweld te verklaren. Dit kan door het ondertekenen van de #medestanderpledge op orangetheworld.nl. Hiermee geeft de ondertekenaar aan dat hij of zij zich wil inzetten om geweld tegen vrouwen en meisjes te bestrijden, als vrouw of man, als professional of omstander, als vriend, buur of collega.

Bij deze actie worden we in onze gemeente dan ook ondersteund door vele andere Apeldoornse Serviceclubs. Wij hopen verder op de steun van zo veel mogelijk Apeldoorners. Ondersteun jij onze actie ook?”