Stedendriehoek

André Kuipers inspireert leerlingen

APELDOORN – Met een inspirerende masterclass voor leerlingen heeft André Kuipers gisteren een compleet nieuwe Technasium-vleugel en een nieuw Studiecentrum op het Veluws College Walterbosch geopend.

Tijdens de masterclass blikte André Kuipers terug op zijn carrière. Hij gaf aan dat er heel wat bij kwam kijken om astronaut te worden. Het was een jarenlange weg vol uitdagingen en opofferingen om die ene, grote droom te verwezenlijken. Doorzettingsvermogen, gedrevenheid, geduld en frustratietolerantie waren onmisbaar evenals een portie geluk. Steek nooit een stok in je eigen wiel, drukte André Kuipers de leerlingen op het hart. De presentatie was niet alleen in de aula van de school te zien, maar ook op een scherm in de gymzaal, zodat zoveel mogelijk leerlingen zich konden laten inspireren door de beroemde ruimtevaarder.

De school had André Kuipers uitgenodigd voor de officiële opening van de nieuwe Technasium-vleugel en het Studiecentrum. Hierdoor is Veluws College Walterbosch helemaal klaar voor de toekomst.

Technasium-vleugel
Eén vleugel op de begane grond van de school is ingericht voor het Technasium. Voor iedere fase van een project is een ruimte ingericht. Zo kunnen leerlingen in de Denktank, een afgeschermde ruimte met comfortabele, hippe banken, brainstormen en ideeën uitwerken. Een eindje verderop staat de Tribune voor presentaties. Presenteren is een belangrijk onderdeel van het Technasium; de leerlingen presenteren meerdere keren per jaar het resultaat van hun projecten aan elkaar en aan hun opdrachtgevers. Dat zijn bedrijven en organisaties die echte vraagstukken voorleggen aan de school en soms ook werkelijk aan de slag gaan met het ontwerp van de leerlingen.

In de hoofdruimte van het Technasium bevinden zich de Machinekamer, de Keuken en het Lab, waar de leerlingen volop kunnen experimenteren en creatief aan de slag gaan om maquettes en demo’s te maken. Als groep je even terugtrekken? Dat kan in de Stilteruimte.

Leerlingen van het Veluws College Walterbosch hebben meegedacht over de look en feel van de nieuwe vleugel. “Ze hebben in groepjes een voorstel mogen maken. Met het winnende ontwerp hebben we verschillende architecten benaderd. Ook bij de selectie van de architect waren leerlingen betrokken”, vertelt adjunct-vestigingsdirecteur Nadine Kuipers.

Studiecentrum
Naast het Technasium heeft de school ook een nieuw studiecentrum ingericht, waar leerlingen rustig kunnen werken aan een van de vijftig werkplekken, achter een pc of op hun eigen laptop. Als ze even willen overleggen met hun klasgenoten kan dat in een van de geluidswerende coupés.