Stedendriehoek

Alweer veertig jaar geknipt voor het kappersvak

APELDOORN – Sinds 1996 hebben Marjoleine en Ron van der Wal hun eigen kapperszaak Salon de Barbier aan de Asselsestraat in Apeldoorn. Het familiebedrijf kwam in 1967 tot stand en begon met Dames Kapsalon van der Wal. “Het kappersvak voer ik nu 40 jaar met veel liefde en passie uit”, vertelt Marjoleine die zelf ontzettend creatief is. “Ik neem graag de tijd voor iedereen die onze zaak bezoekt en baseer hier persoonlijke aanpassingen op.”

Marjoleine begon in 1983 met haar kappersopleiding die ze uitoefende bij Faber Haarmode aan de Soerenseweg. “Ik kom nog uit de tijd dat we gebruik maakten van hete klemmen voor permanenten.” Marjoleine legt uit dat veel kapperszaken tegenwoordig überhaupt geen permanenten meer zetten. “Ik heb het vak ‘permanenten zetten’ tot in het uiterste geoefend. Na een twee jaar durende cursus van technisch knippen vervolgde ik mijn opleiding bij Erna de Wilde op de Eglantier, waar ik zo’n 15 jaar heb gewerkt als bedrijfleidster. Ik heb zoveel passie ontwikkeld en veel van haar mogen leren”, vertelt Marjoleine, die veel mee deed aan wedstrijden. “Ik heb meegedaan aan de provinciale en de Nederlandse kampioenschappen. Dit was een ontzettende leuke ervaring. In 1989 zijn wij zelfs kapper van het jaar geworden.”

Marjoleine heeft een tijd gewerkt bij Coiffure IJzerman aan de Brinklaan. “Hier heb ik klassiek opsteekwerk geleerd. Een tijd later kwam ik terug bij Kapperszaak Erna de Wilde waar ik tot 2001 heb gewerkt.” Tegenwoordig gaat het kappersvak erg achteruit, vindt Marjoleine. “Het is niet meer zoals ik het vroeger geleerd heb. De technieken die geëist worden, worden niet vaak genoeg geoefend waardoor het steeds minder goed wordt uitgevoerd.” Marjoleine vertelt dat enorm veel diensten bij andere kappers ontbreken die zij nog steeds uitvoert. “Haar föhnen wat een week blijft zitten, watergolven en permanenten komt bijna nergens meer voor”, zegt Marjoleine die door L’Oreal benoemd is tot kleurspecialist.

Marjoleine en Ron hebben samen veel vaste klanten die wekelijks of maandelijks terugkomen voor een behandeling. “Wij vinden het ontzettend belangrijk dat de kapper voor iedereen betaalbaar is, daar zetten Ron en ik ons dus extra voor in. Bij ons is alles mogelijk.”