Stedendriehoek

Alles wat je moet weten over een stemacteur

In veel reclames die voorbijkomen op televisie zie je geen persoon, maar toch hoor je een stem. Op deze manier krijg je meer informatie over een product of dienst. De persoon die een commercial inspreekt, noemen we ook wel een stemacteur. De meeste mensen hebben weleens gehoord van de term ‘stemacteur’, maar toch weet lang niet iedereen wat zo’n iemand nou precies doet. Ben je hier benieuwd naar? Dan ben je hier aan het juiste adres. In deze tekst vertellen wij jou namelijk alles wat je moet weten over een stemacteur.

Wat is een stemacteur?
Een stemacteur is iemand die geld verdient met zijn stem. Omdat het woordje ‘acteur’ in stemacteur zit, denk je mogelijk dat dit beroep iets te maken heeft met acteren. In zeker zin is dit ook het geval, ook al komt een stemacteur zelf nooit in beeld. Het enige wat je van deze acteur hoort, is zijn stem. Deze persoon leent zijn stem namelijk aan personages in audiovisuele media en verricht voice-overwerk. Een stemacteur spreek dus alleen teksten in.

Wat spreken stemacteurs allemaal in?
In de intro haalden we al aan dat stemacteurs onder meer commercials voor radio en tv inspreken. Toch is dit lang niet het enige wat zij doen. Nee, want een stemacteur kan veel meer voor jou betekenen. Zo spreken deze acteurs bijvoorbeeld ook audioboeken in. Daarnaast kun je een stemacteur inhuren voor een podcast als je vindt dat jouw stem hier niet geschikt voor is. Tot slot spreken stemacteurs ook regelmatig films in. Het kan hierbij gaan om teken- of animatiefilms, maar een stemacteur wordt ook vaak ingehuurd voor documentaires.

Hoe word ik stemacteur?
Belangrijkste vereiste om stemacteur te worden, is dat je een mooie stem hebt. Is dit niet het geval? Dan zit een carrière als stemacteur er zeer waarschijnlijk niet in. Denk overigens niet dat je een opleiding tot stemacteur kunt volgen, want dat is niet het geval. Wel worden er cursussen gegeven door bekende stemacteurs. Daarnaast is het vooral een kwestie van veel oefenen. Vergeet ook niet om door jou ingesproken stemmen te verspreiden. Hoe meer mensen in aanraking komen met jouw werk, des te groter de kans dat je als stemacteur aan de slag kunt.