Stedendriehoek

Alles wat je moet weten over communicatietraining

Dag in dag uit communiceren we met talloze mensen. Zo praten we met onze gezinsleden, maar ook met collega’s, familieleden en/of vrienden. Voor dergelijke gesprekken hoef je niet over bijzondere communicatieve vaardigheden te beschikken. Toch zijn er genoeg situaties denkbaar waarin communicatie ontzettend belangrijk is. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer je werkt met patiënten, maar ook bij een sollicitatiegesprek. Ben je niet bepaald goed in dergelijke communicatie? Overweeg dan een communicatietraining te volgen. In deze tekst vertellen wij jou alles wat je moet weten over zo’n training.  

Het belang van goede communicatie
Goede communicatie is ontzettend belangrijk. Wanneer je niet goed en duidelijk communiceert met iemand, is de kans aanwezig dat er misverstanden ontstaan. In jouw thuissituatie gebeurt dit niet zo snel, maar op de werkvloer komt dit regelmatig voor. Als er binnen jouw bedrijf problemen zijn met de communicatie, is de kans groot dat dit doorwerkt in de bedrijfsvoering. Als dit lange tijd aanhoudt, kan dit (grote) gevolgen hebben voor de groei en ontwikkeling van jouw bedrijf. Hier zit je uiteraard niet op te wachten. Een communicatietraining biedt in dat geval uitkomst.

Voor wie is zo’n training bedoeld?
Net als iedere andere Nederlander heb je ongetwijfeld weleens gehoord van communicatietraining. Veel mensen weten dat zo’n training de communicatie bevordert, maar lang niet iedereen weet voor wie zo’n training geschikt is. In principe kan iedereen die zijn communicatieve vaardigheden wil ontwikkelen een communicatietraining volgen. Een communicatietraining kan dan ook door zowel medewerkers van bedrijven als medewerkers van instellingen gevolgd worden. Daarnaast is zo’n training ook geschikt voor individuen die beter willen leren communiceren, zoals voor een sollicitatiegesprek.

Vormen van communicatietraining

Er zijn steeds meer mensen die een communicatietraining volgen. Overweeg je dit ook? Denk dan niet dat er slechts één soort training is. Nee, want we kennen tegenwoordig allerlei verschillende soorten communicatietrainingen. Zo kun je bijvoorbeeld een training volgen voor het voeren van functionerings- en beoordelingsgesprekken. Daarnaast zijn er ook trainingen die betrekking hebben op onderhandelen, debatteren, conflicthantering en klantgericht communiceren. Doordat het aanbod zo groot is, is er voor jou ongetwijfeld ook een geschikte communicatietraining te vinden.