Stedendriehoek

Al duizend Apeldoorners lid van deA

‘Schone, lokale energie voor iedereen in Apeldoorn’

APELDOORN – In de hele wereld ontstaan initiatieven en activiteiten voor een duurzame toekomst. Ook in gemeente Apeldoorn sluiten velen zich aan bij die beweging van onderop. Bij energiecoöperatie deA in Apeldoorn melden zich dagelijks nieuwe leden. Vorige week meldde het duizendste lid zich.

“Duizend leden was iets waar we heel lang alleen van konden dromen”, aldus Michael Boddeke, directeur van deA. Maar ook in Apeldoorn zijn er veel mensen die echt wel iets positiefs willen. We zijn een collectief van burgers, verenigd in een coöperatie. Iedereen in Apeldoorn kan zich aansluiten.”

Zeggenschap

“Wat we willen is schone, lokale energie van en voor iedereen in Apeldoorn. Maar ook dat we zelf zeggenschap hebben over onze energie en niet afhankelijk zijn van oliestaten of Russisch gas. Dat vinden we belangrijk voor de aarde. Maar ook voor de mensen op die aarde. En energie is bij uitstek iets waar je zelf iets aan kunt doen. Je kunt minder gebruiken, je kunt een duurzame bron kiezen. Of je gaat samen energie opwekken.”

deA bestaat elf jaar en wekt inmiddels met meer dan twintig opwekinstallaties lokale energie op. De ledenbeweging helpt Apeldoorners ook met energie besparen. Alleen al in 2023 kwamen coaches van deA al bij meer dan tweeduizend mensen thuis. Boddeke: “Mensen die waarderen wat we doen vragen we zich ook aan te sluiten. Zo maken we de beweging voor lokale, fossielvrije energie in Apeldoorn sterker.”

Plannen

deA heeft volop plannen voor de komende jaren. “Sowieso is het belangrijk dat we zorgen dat iedereen kan aanhaken bij de energietransitie, of je nu veel of weinig geld hebt. En we willen meer energie opwekken en energie opslaan. We willen ook Apeldoornse windmolens waar Apeldoornse mensen tegen kostprijs energie van krijgen. Dat ligt niet eenvoudig, maar we denken wel dat dat belangrijk is. We zien ook veel kansen voor buurten, straten en andere collectieven om samen te werken. Om huizen te verduurzamen, energie op te wekken en op te slaan.“

deA verwacht dat nog veel mensen zich aansluiten bij de beweging voor duurzame energie van en voor Apeldoorn. Boddeke: “We denken dat zo’n tien procent van de 60.000 huishoudens wel bereid is zich aan te sluiten bij een energiecoöperatie. Dus we gaan nog even door.”