Stedendriehoek

Agrarische landschappen en oude, gezellige stadjes tijdens fietstocht

Fietsen door het land van de Berkel is een meerdaagse fietsroute die de rivier de Berkel volgt. Van de bron in het Duitse Billerbeck tot aan de monding in de IJssel in het Gelderse Zutphen. Een fietsroute die start bij de bron, zo’n 40 kilometer over de Duitse grens.

De route gaat door een afwisselend landschap. De route start in het glooiende Baumgebergte en komt uit in de Achterhoek. Fietsen langs de Berkel betekent niet dat je voortdurend zicht hebt op dit water. De rivier is stroomopwaarts niet bedijkt. De Berkel snijdt zich door het landschap en ligt daarmee wat verder weg van fietspaden.

Rijke historie

Fietsen door het land van de Berkel betekent ook dat je nu en dan monotone, agrarische landschappen doorkruist. Maar wie zich daar niet op blind staart, treft een interessant landschap aan. Zo kent het Duitse Münsterland een rijke historie. Dat uit zich door gezellige, oude stadjes en rustieke dorpen. En in Nederland is ook veel moois te zien. Het kleinschalige landschap van de Achterhoek bijvoorbeeld, maar ook de door fraaie parktuinen omgeven landhuizen in de Graafschap. En natuurlijk watermolens, sluizen en stuwen die herinneren aan de tijd dat er nog veel schepen over de Berkel vaarden.

Twee routes

Bij deze fietsroute heb je de keus:

  1. Een doorgaande fietsroute van 135 kilometer van de Berkelbron in Billerbeck tot de monding in Zutphen (groene lijn op de kaart).
  2. Wie wat meer tijd heeft, kan het gebied ook verkennen door een of meerdere fietsommetjes te maken van totaal 285 kilometer (rode lijn).

Boekje en gps-bestand

De route is uitgewerkt in een reisgids Fietsen door het land van de Berkel. Deze uitgave bevat duidelijke kaarten en beschrijvingen van de route en markante punten. Bij de reisgids is een gps-bestand inbegrepen. Deze is ook los verkrijgbaar. Het boek en gps-bestand zijn via de webshop van anoda.nl te koop.

Dit artikel verscheen in het recreatiemagazine Kijk Uit.