Stedendriehoek

Aftrap DELA EK Beachvolleybal 2018

APELDOORN – Voormalig topvolleyballer en international Robert Horstink is benoemd tot ambassadeur van het DELA EK Beachvolleybal 2018. Horstink had vandaag samen met de president van de Europese Volleybal Federatie (CEV) Aleksandar Boričić een ontmoeting met wethouder Nathan Stukker van Apeldoorn. Het drietal gaf daarmee de officiële aftrap van het DELA EK Beachvolleybal, dat van 15 tot en met 22 juli gehouden wordt in Den Haag, Utrecht, Rotterdam en natuurlijk Apeldoorn.

Net als tijdens het WK Beachvolleybal in 2015 verrijst een groot beachvolleybalstadion op het Marktplein, pal voor het Stadhuis in Apeldoorn. Hier zal tot en met de kwartfinales gespeeld worden.

In 2015 genoten veel Nederlanders van het WK Beachvolleybal in eigen land. Tijdens het toernooi zaten de stadions bomvol en keken ook nog eens meer dan een miljoen mensen live naar de finale Nederland tegen Brazilië op tv. Dat succes smaakte naar meer. Drie jaar later organiseert de Nederlandse Volleybalbond (Nevobo) samen met sportmarketingbureau TIG Sports met het DELA EK Beachvolleybal 2018 opnieuw een groot titeltoernooi.

Het DELA EK Beachvolleybal staat niet op zichzelf maar is onderdeel van een groot landelijk volleybalevenement waarbij drie Olympische volleybaldisciplines worden verenigd: Het DELA EK Beachvolleybal, het WK Zitvolleybal én het EK-volleybal voor jongens onder 20 jaar. Deze drie toernooien worden in dezelfde week gespeeld op bijzondere locaties door het hele land. In het laatste weekend komen alle toernooien bijeen op een centrale locatie: de Sportcampus Zuiderpark in Den Haag.

Wethouder Nathan Stukker: “Wij zijn trots om weer een internationaal beachvolleybaltoernooi te mogen hosten. Ik ga er vanuit dat het toernooi net zo mooi, zo niet mooier wordt, als het WK Beachvolleybal in 2015. Tijdens het WK Beachvolleybal heb ik mogen ervaren dat het Apeldoornse publiek als één man achter Oranje staat. Apeldoorn is echt volleyball-minded! Veel (oud-) internationals zoals Bas van de Goor, Richard Schuil, Reinder Nummerdor en Celeste Plak hebben speeluren gemaakt in Apeldoorn. Zij spreken tot onze verbeelding. Dat is nu precies waarom ik het zo goed vind dat Apeldoorn gastheer is. Het kijken naar topsport inspireert om zelf te gaan sporten.”

President van de CEV Aleksandar Boričić zei: “Met de organisatie van het Europees kampioenschap Beachvolleybal 2018 bouwt de Nevobo samen met TIG Sports voort op het overweldigende succes van het wereldkampioenschap in 2015. De CEV is met name te spreken over de unieke locaties in Den Haag, Rotterdam, Apeldoorn en Utrecht. Door gerichte samenwerking tussen Nevobo, TIG Sports en de speelsteden wordt beachvolleybal aan een zo groot mogelijke groep mensen gepresenteerd en kunnen de jongere generaties worden geïnspireerd om te participeren binnen onze prachtige sport.”

Gouden historie Nederland op EK Beach

Het DELA EK Beachvolleybal wordt sinds midden jaren negentig jaarlijks georganiseerd. Nederland won vier keer goud bij de heren (Marko Klok en Michiel van der Kuip in 1995 en Reinder Nummerdor en Richard Schuil van 2008 t/m 2010) en twee keer goud bij de dames (Sanne Keizer en Marleen van Iersel in 2012 en Madelein Meppelink en Marleen van Iersel in 2014).

Het DELA EK is voor de atleten van Beachvolleybal Team Nederland hét hoofddoel van 2018. De kaartverkoop voor het DELA EK Beachvolleybal is gestart op volleybal.nl/tickets