Stedendriehoek

Actievoeren met de pen

Het meest gebruikte actiemiddel van Amnesty is – nog steeds – brieven schrijven aan autoriteiten. In deze brieven wordt gevraagd om de vrijlating, eerlijke berechting, of betere behandeling van de gevangene.

Hoewel de autoriteiten deze brieven zelden beantwoorden, is duidelijk dat deze wijze van actievoeren helpt: een deel van de gevangenen voor wie geschreven wordt, krijgt een eerlijk proces of komt vrij. Belangstellenden zijn welkom op woensdag 15 maart aan Rozenlaan 10 in Apeldoorn van 19.30 tot 21.00 uur. Er zijn voorbeeldbrieven (om over te schrijven; portokosten voor eigen rekening).

“We schrijven naar Burundi voor de vrijlating van journalist Floriane Irangabiye. Zij werd tot tien jaar gevangenisstraf veroordeeld omdat ze zich in een radio-uitzending kritisch uitliet over de regering; naar de Verenigde Staten met het verzoek aan president Biden gratie te verlenen aan Leonard Peltier, lid van de American Indian Movement (AIM). In 1975 werden tijdens een confrontatie met AIM-leden twee FBI-agenten gedood. Peltier kreeg hiervoor tweemaal levenslang, maar heeft altijd volgehouden onschuldig te zijn. Hij is ernstig ziek; naar Swaziland (in 2018 omgedoopt tot Eswatini) voor gerechtigheid voor mensenrechtenadvocaat Thulani Maseko. Hij werd op 21 januari doodgeschoten. Naar alle waarschijnlijkheid was de aanval een vergelding voor zijn felle kritiek op de monarchie. We roepen de minister van Justitie op grondig onderzoek te doen naar Maseko’s dood”, aldus een woordvoerder van de Schrijfgroep Amnesty Apeldoorn.

Voor meer informatie: www.amnestyapeldoorn.nl