Stedendriehoek

Acties voor energiebesparing

APELDOORN – De gemeente Apeldoorn gaat huiseigenaren helpen om energie te besparen. Samen met het Regionaal Energieloket, energiecoöperatie deA en Energiek Apeldoorn organiseert de gemeente daarvoor dit jaar diverse acties. Zo startte vorige week in wijk De Maten een gratis energie-adviesactie en maken huiseigenaren na de zomer kans op een cadeaubon waarmee ze gratis energiebesparende producten kunnen bestellen. Maar er is nog veel meer.

De Rijksoverheid heeft in 2020 extra geld gereserveerd voor gemeenten die huiseigenaren willen helpen met energiebesparing en daarmee de CO2-uitstoot te verminderen. Gemeente Apeldoorn ontvangt een rijkssubsidie van bijna 1,7 miljoen euro voor een pakket aan concrete maatregelen en activiteiten om huiseigenaren op weg te helpen naar een aardgasvrije toekomst. Deze activiteiten worden in 2020 en in het eerste kwartaal van 2021 uitgevoerd.

Dit pakket omvat: gratis energie-adviezen aan de hand van voorbeeldwoningen in verschillende wijken; cadeaubonnen voor gratis energiebesparende producten; zonnepanelen-inkoopactie voor heel Apeldoorn; isolatie-inkoopactie; inzet van energieconciërges die helpen met energiebesparing; webinars en informatiebijeenkomsten met tips over energiebesparing.

Wethouder Maarten van Vierssen: “We zijn heel blij met de subsidie van het Rijk. Veel mensen zijn in deze tijd aan het klussen geslagen in huis of denken erover om dat te doen. Met deze praktische ondersteuning kunnen woningeigenaren aan de slag met het verduurzamen van hun huis. Niet alleen goed voor het klimaat, maar ook nog eens voor de portemonnee.”

Buurtactie Energiezuinig Wonen

De eerste activiteit is de ‘Buurtactie Energiezuinig Wonen’. Met deze buurtactie krijgen inwoners een energieadvies, zodat ze direct met hun woning aan de slag kunnen. Bewoners in Matenhoeve, Matenveld en Matenhorst hebben een brief met uitnodiging ontvangen om zich aan te melden als voorbeeldwoning. In dit gebied komt een aantal woningtypen veel voor. Uit de aanmeldingen wordt voor elk woningtype één huis als voorbeeldwoning gekozen, bijvoorbeeld een hoekwoning uit de jaren ‘70. De eigenaar van de voorbeeldwoning ontvangt een gratis energieadvies. Hierin staan de slimste stappen om energie te besparen en het huis klaar te maken voor een aardgasvrije toekomst. De gemeente betaalt de kosten van de energieadviezen. Deze bedragen normaal rond de 400 euro wanneer een adviesbureau ze opstelt.

Buurt profiteert mee

Niet alleen de woningeigenaar heeft wat aan het advies, maar ook de buurt profiteert mee. De energieadviezen worden namelijk zo geschreven, dat ze ook nuttig zijn voor eigenaren met hetzelfde woningtype of uit dezelfde bouwperiode. Zij kunnen de anonieme energieadviezen straks (zonder persoonlijke gegevens) opvragen via de website van het Regionaal Energieloket: www.energiekapeldoorn.nl. Eind juni volgt een informatiebijeenkomst via internet met een presentatie voor alle bewoners van De Maten. Daarna wordt deze buurtactie gedurende het jaar herhaald in zestien andere wijken, inclusief enkele dorpen.