Stedendriehoek

Abonnementen voor gezinnen

Het klinkt verleidelijk om elke maand ondergoed via de brievenbus te krijgen, of nooit naar de winkel om een ​​scheermesje te kopen. Er zijn tegenwoordig steeds meer abonnementen te vinden, waardoor we in principe helemaal niet meer huis uit hoeven. Maar welke van deze abonnementen zijn nou handig en goed te gebruiken voor gezinnen? In deze blog geven wij je antwoord op deze vraag!

Welke abonnementen zijn er?
Van streamingdiensten tot aan sportscholen, en van telecombedrijven tot maaltijdboxen, alles is tegenwoordig wel via een abonnementsvorm te vinden op het internet. Veel van deze abonnementen voorzien ons van de dagelijkse gemakken. Zo kun je je favoriete serie kijken wanneer het jou uitkomt, of even lekker muziek luisteren wanneer je daar tijd voor hebt. Hoewel er dus veel abonnementen op de markt zijn te vinden, is het maar de vraag welke van deze abonnementen ook gebruikt kunnen worden voor gezinnen. Vaak lijkt het op het eerste oog nog niet zoveel kwaad te kunnen om een abonnement af te sluiten, maar naar verloop van tijd stapelen de kosten zich op en is het totaalbedrag vaak schokkend. Gemiddeld kost een abonnement vaak al snel rond de €10 per maand, wat al snel oploopt als je meerdere abonnementen hebt afgesloten. Daarnaast komt er nu nog eens bij dat lang niet al deze abonnementen zijn te gebruiken voor gezinnen of zelfs helemaal niet gebruikt kunnen worden tijdens de huidige corona periode. Zo kun je bij Basic-Fit een abonnement afsluiten, maar heb je er tegenwoordig niets aan omdat je er geen gebruik van kunt maken.

Welke abonnementen kan ik als gezin gebruiken?
Streamingdiensten zoals Netflix, Disney+ en Amazon Prime bieden tegenwoordig vaak verschillende soorten abonnementen aan. Het begint vaak met een soort van basis-abonnement, waar dan in veel gevallen maar door 1 iemand tegelijkertijd gebruik van kan worden gemaakt. Om de luxe te hebben om met meer dan 2 schermen tegelijk gebruik te maken van een account, heb je vaak al snel een upgrade nodig wat de nodige extra kosten met zich mee brengt. Hierbij nemen we Netflix even als voorbeeld. Het bedrijf heeft recentelijk aangekondigd dat de prijzen in de Verenigde Staten en Canada omhoog zijn gegaan, en de verwachting is dat het Verenigd Koninkrijk en de rest van Europa snel zullen volgen. Hoewel het vaak bij een prijsverhoging om €1 of €2 gaat, scheelt dit soms op jaarbasis al €20. Naast streamingdiensten, heb je natuurlijk ook als gezin de wat meer gebruikelijke abonnementen zoals een abonnement voor TV, energie, en vaak ook een verzekering. Als al deze kosten bij elkaar worden opgeteld, kom je vaak op honderden euro’s per jaar uit. Soms hebben we geen zin om een abonnement op te zeggen omdat het vaak een gedoe is en veel tijd in beslag neemt. Gelukkig bestaat hier tegenwoordig een alternatief voor, namelijk Xpendy.

Hoe kan ik slimmer om gaan met deze kosten?
Als mensen hebben we in ieder geval één ding met elkaar gemeen: we houden er allemaal van om geld uit te geven, en vaak het liefst net iets te veel. Wanneer de decembermaand aanbreekt, komen we langzamerhand tot het besef dat we het afgelopen jaar weer over ons budget heen zijn gegaan. Daarnaast willen we onszelf ook het liefst meteen een tik op de vingers geven om te zeggen dat het volgend jaar allemaal wel wat rustiger aan kan. Hoe we het volgende jaar dan aan gaan pakken op financieel gebied blijft altijd echter maar de vraag. Massaal zijn we het zat om aan het einde van elke salarisstrook een stuk maand over te houden, maar verandering staan we vaak niet voor open. Om je hier een handje bij te helpen, hebben wij alvast de belangrijkste tips voor je op een rijtje gezet. Als deze tips goed worden geïmplementeerd, vormt dit een stevige basis.

Hoe gaat het in zijn werking dan?
Duidelijkheid is het allerbelangrijkste wanneer het aankomt op inzicht in onze financiën. Hier hebben wij een vuistregel voor bedacht die je kan helpen bij dit gewenste inzicht verkrijgen. De vuistregel noemen we ook wel de 50-30-20 regel en we gaan je haarfijn uitleggen hoe je deze moet benaderen en hoe je hem zelf kunt implementeren. De eerste stap is dat je een overzicht gaat maken van het inkomen. Simpelweg bepalen welk geld komt er maandelijks binnen. Van dit geld wat er binnenkomt, reserveer je 50% voor de noodvoorzieningen. Wat zijn dan precies noodvoorzieningen? Hieronder verstaan we echt alleen de eerste levensbehoeftes, waar je dus echt niet zonder kan. Hieronder vallen dus vanzelfsprekend je hypotheek of huur omdat het van groot belang is om een dak boven je hoofd te hebben. Daarnaast vallen onder deze 50% ook je boodschappen, medicijnen en ook zelfs je telefoonrekening. Het is namelijk tegenwoordig niet meer mogelijk om zonder telefoon door het leven te gaat. Echter hoe duur de rekening van je telefoon is, heb je zelf in de hand. Het opstellen van een budget kan dus door de loop van de tijd veranderen, aangezien we 20 jaar geleden niet hadden kunnen bedenken dat een telefoon ondenkbaar zou worden. Maar goed, 50% reserveer je dus voor eerste levensbehoeftes.

Dan hebben de 30%. Deze is bedoeld als een besteedbaar inkomen waar je dus geen boodschappen of huur meer van hoeft te betalen. Dit inkomen kun je dus uitgeven aan niet-noodzakelijke dingen als kleding, een keer naar een voetbalwedstrijd of dat concert waar je al jaren naar toe wilt. Het leven is natuurlijk bedoeld om ervan te genieten, en deze 30% moet het voor jou mogelijk maken om te kunnen doen wat je leuk vind.

En dan als laatste de overgebleven 20%. Dit gooien we niet zomaar op een spaarrekening zoals je zou denken. Deze laatste 20% is bedoeld voor inkomsten voor de toekomst. Je weet immers nooit wat de toekomst zal brengen, dus een beetje inkomen apart zetten voor het geval dat is geen overbodige luxe. Dit stuk inkomen is dus bedoeld om of op een spaarrekening te zetten, of als er eventueel nog schulden open staan om deze mee af te lossen.

Kosten beperken
Het is dan ook belangrijk om overbodige abonnementen op te zeggen. Hierdoor zorg je dat je geen onnodige maandelijkse kosten hebt en dus makkelijker geld kan besparen. Met de opzegservice van Xpendy wordt er een opzegbrief aangetekend verstuurd naar het bedrijf waar jij wil opzeggen. Je bespaart hiermee dus een hoop tijd, moeite en vaste kosten die komen kijken bij een Netflix abonnement. Doordat de opzegbrieven aangetekend worden verstuurd heb je bewijs van opzegging en zijn de services ook verplicht je opzegging in behandeling te nemen.