Stedendriehoek

Aankomende kerst in tijden van corona: wat ideeën om werknemers te bedanken.

De grote vakantie is pas net voorbij en dat is het moment dat veel organisaties al gaan nadenken over hoe ze zakenrelaties en werknemers kunnen verrassen aan het einde van het jaar. Vandaar dat we hier nu al een artikel aan wijden.

Er is namelijk nog steeds veel onzekerheid over de mogelijkheden op dit moment, aangezien er nu al in de media naar voren komt dat er wellicht wederom nieuwe maatregelen gaan komen. Dit terwijl de regering heeft aangegeven te hopen dat alle maatregelen kunnen komen te vervallen in november. Door deze onzekerheid hebben bedrijven en organisaties het al sinds de aanvang van corona hard te verduren. Maar ook de werkomstandigheden van werknemers zijn drastisch veranderd. De periode van gebrek aan persoonlijk contact, informele gesprekken met collega’s en samenzijn lijkt nu al eeuwig te duren. Het persoonlijk contact dat het werk juist leuk maakt, missen we nu.

Het is nu ook belangrijker dan ooit voor werkgevers en leidinggevenden om hun personeel extra te bedanken voor hun flexibiliteit én volhardende inzet dit jaar. In voorgaande jaren konden leidinggevenden met een gezellig feest, of een leuke kerstborrel hun personeel bedanken voor hun geweldig geleverd werk. Ook was de kerstborrel de perfecte manier om het jaar leuk af te sluiten en met gezelligheid de werknemers te motiveren voor het volgend jaar. Maar door de pandemie is de kans nog sterk aanwezig dat deze traditie ook in 2021 niet door kan gaan. Zeer jammer want deze moeilijke periode heeft juist nu meer gevraagd van werknemers. Het is nu dus extra belangrijk om deze onmisbare collega’s te bedanken. Maar hoe doe je dat met een kerst die wellicht wederom alleen thuis gevierd mag worden?

Wij hebben want rondgebeld naar diverse kerstgeschenk specialisten & wat leuke manieren verzameld om jouw sterrenteam te bedanken voor hun spectaculaire inzet.

Waarom het belangrijk is je personeel te bedanken
Je wilt dus vooral nu je personeel bedanken en motiveren. En je personeel wil dat ook. Je kan je kersttraditie op het werk zeker niet achterwege laten. Je werknemers hebben ontzettend hard gewerkt in een tijd waarin dat moeilijker was dan ooit. En daar verdienen ze zeker waardering voor.

Hoe je kerstmis ook viert op het werk, de kersttraditie in jouw organisatie is een manier om je essentiële werknemers een welverdiend schouderklopje te geven. Daar zitten ze zeker nu op te wachten. De kans is namelijk groot dat jouw medewerkers een tijd thuis hebben moeten werken. Het thuiswerken veroorzaakt een grote behoefte aan persoonlijk contact. Ook voelen veel mensen zich minder betrokken bij hun werk en organisatie als ze voor een lange periode niet op kantoor zijn. Een blijk van waardering van de baas is nu precies wat jouw onverdroten team nodig heeft.

Onderzoek wijst nog een andere belangrijke reden uit voor het geven van een schouderklopje. De productiviteit van jouw personeel gaat namelijk omhoog wanneer zij zich gewaardeerd voelen op het werk. Dat is ook logisch. Jij bent ook meer gemotiveerd als je weet dat jouw inzet gezien en gewaardeerd wordt Laat het kerstpresentje of de kerstkaart dit jaar dus zeker niet aan je personeel voorbijgaan.

Bedank je personeel met kerstpakketten
Als je aan de geliefde kerstborrel denkt, denk je natuurlijk ook aan kerstpakketten. Deze traditie is in Nederland al eeuwenoud en nog steeds elk jaar een groot succes. Als je je waardering wil uiten en je personeel wil bedanken voor het fantastische werk dat ze het afgelopen jaar geleverd hebben, dan kan je met een kerstpakket de plank haast niet misslaan.

In voorgaande jaren werden de cadeaupakketten uitgedeeld tijdens de kerstborrel of het kerstfeest. Dat gaat nu natuurlijk niet. Daarnaast moeten veel organisaties bezuinigen waar dat kan. Hoe zit het dan met de kerstpakketten? Wij vroegen het aan medewerkers van de groothandels Kerstpakketwebshop.nl en Kerstpakketten.expert. Zij blikken terug op het afgelopen jaar.

Ondanks de financiële moeilijkheden waarmee veel bedrijven en organisaties te maken kregen, blijven de kerstpakketten veelal deel uitmaken van de kerstviering, aldus een medewerker van Kerstpakketten Expert. “Werkgevers willen juist nu blijk geven van hun waardering. Hun personeel moest dit jaar veelal werken in een nieuwe situatie en onder vreemde en onzekere omstandigheden. Werkgevers erkennen de volharding en het aanpassingsvermogen die gevraagd werden van hun medewerkers.”

Daarom worden er nu grotere en duurdere kerstpakketten ingekocht. Een medewerker van Kerstpakketwebshop merkte dit ook. “Leidinggevenden wilden iets extra’s doen om hun werknemers te bedanken voor hun flexibiliteit tijdens dit turbulente jaar. Zij pakten dit jaar daarom meer uit met de kerstpakketten.”

Een medewerker van Kerstpakketten Expert merkte op dat de kerstborrels vorig jaar veelal afgelast werden. Dat was jammer, maar daardoor was er wel meer budget voor grotere kerstpakketten. Geen kerstviering dus, maar wel goed gevulde kerstpakketten. En deze vielen goed in de smaak. Wees er dus niet bang voor om je personeel te verrassen met een extra leuk kerstpakket dit jaar.

Kerstpakketten: wat is er veranderd?
Een grote verandering in de kerstpakketten traditie is dat je de kerstpakketten niet meer op het werk kunt uitdelen. Je zult dus een andere manier moeten bedenken om de kerstpakketten bij je werknemers te krijgen. Gelukkig zijn er opties waaruit je kan kiezen om er tijdens corona toch voor te zorgen dat de pakketten op tijd aankomen bij de werknemers die het juist nu hard verdienen.

Een aantal bedrijven hield vorig jaar een soort kerstpakketten drive-thru. Personeelsleden konden in de auto hun pakketten ophalen, zonder het kantoor te hoeven betreden. Dit was een goede oplossing voor het probleem van de kerstpakketten uitdeling. Daarnaast was er ook een mogelijkheid om iedereen apart te laten komen om de pakketten op te halen. Een tijdschema zorgt ervoor dat er nooit teveel mensen in dezelfde ruimte zijn.

Helaas zijn deze oplossingen vervelend voor jouw harde werkers, die helemaal naar kantoor moeten om hun pakket op te halen. Gelukkig heb je nog een optie. Een medewerker van Kerstpakketten Expert vertelt ons over de thuislevering van kerstpakketten. “Wij kunnen de kerstpakketten ook naar de adressen van je collega’s sturen. Op die manier krijgen zij hun kerstcadeau op de plek waar ze dit jaar kerst vieren: thuis.” Dit geldt voor alle soorten kerstpakketten. Of je nu traditionele kerstpakketten of kerstpakketten met een eigen keuzeconcept uitdeelt, ze kunnen gewoon thuis bezorgd worden.

De reacties op deze nieuwe manier van kerstpakketten ontvangen? Voluit positief. Zowel Kerstpakketten Expert als Kerstpakkettenidee kregen al snel enthousiaste reacties van klanten die erg tevreden waren met deze nieuwe mogelijkheid. Een medewerker van Kerstpakketten Expert begrijpt deze reactie heel goed. “Het is spijtig dat kerst nu niet op het werk gevierd kan worden. Maar met de leveringen aan huis kunnen wij de kerstviering zo naar de deur brengen. Op die manier maak je het mensen zo makkelijk mogelijk om er thuis toch een feest van te maken.”

Onmisbare dankbetuiging
Hoe je de kerstviering op jouw werk ook aankleedt, deze traditie is een onmisbare dankbetuiging aan je personeel. Tijdens corona wordt het kerstfeest op het werk jammer genoeg bemoeilijkt, doordat men niet bij elkaar mag komen. Eventueel heb je dit jaar niet genoeg budget om jouw waardering te tonen middels een kerstpakket. Maar dat betekent zeker niet dat je de kerst aan je werknemers voorbij mag laten gaan. Met wat creativiteit organiseer jij een originele en waardevolle kerst voor jouw personeel. Juist dit jaar is een cadeautje, activiteit of persoonlijke blijk van waardering welverdiend.

Benieuwd naar de gunstige fiscale voorwaarden rondom de jaarlijkse kerstpakketten? Lees hier meer over op: https://www.kerstpakkettenidee.nl/kerstpakket/overig/belasting-en-fiscus/