Stedendriehoek

Aandacht voor groeiend bijziendheidsprobleem onder kinderen

Juist in deze coronatijd, inmiddels alweer ruim een half jaar, is het schermgebruik bij (jonge) kinderen explosief gestegen met ruim een uur extra per dag! Veel dichtbij kijken en weinig buitenspelen zijn factoren waardoor steeds meer kinderen bijziend zijn. Vaak valt bijziendheid niet direct op, maar als het tijdig wordt herkend en beperkt kunnen ernstige oogproblemen worden voorkomen.

Vanaf begin deze maand vestigt de OogCheckWeken de aandacht op dit groeiende bijziendheidsprobleem en kunnen kinderen met hun ouders/verzorgers in ruim 400 winkels in Nederland en Vlaanderen terecht voor een oogcheck gericht op kinderen. Dat gebeurt op initiatief van de Nederlandse lenzenfabrikant Procornea.

Bijziendheidsepidemie

Nu al is een kwart van de 13-jarigen in Nederland bijziend. Doordat een kinderoog nog in de groei is, ontwikkelt de bijziendheid bij jongeren zich sneller. Als je op jonge leeftijd bijziend wordt, is de kans veel groter dat je later ernstige oogproblemen krijgt en slechtziend wordt. Naar verwachting is in 2050 maar liefst 50% van de wereldbevolking bijziend. Onderzoekers spreken zelfs van een bijziendheidsepidemie.

Online campagne

Middels een grootse online campagne in oktober worden ouders/verzorgers bewust gemaakt van het bijziendheidsprobleem en opgeroepen om de ogen van hun kinderen te laten checken tijdens de OogCheckWeken. Veilig en vertrouwd natuurlijk. Het is nodig om ouders en kinderen bewust te maken van het feit dat steeds meer kinderen bijziend zijn en dat er oplossingen zijn om progressieve bijziendheid te remmen. Ouders en kinderen kunnen via een speciale landingspagina www.ikkijkverder.nl meer lezen over bijziendheid en oogzorg voor hun kind. Op de pagina wordt met behulp van een vision simulator zichtbaar hoe het zicht is van iemand die bijziend is zonder correctiemiddel. Tevens kunnen ouders/verzorgers een risico-analyse doen en hiermee een indruk krijgen van het risico dat hun kind loopt om bijziend te worden.

Dunner oogweefsel

Een van de deelnemende optiekzaken is Klein Optiek Oogzorgcentrum, gevestigd op winkelcentrum de Eglantier. “We willen graag meer bekend maken dat een minsterkte bij kinderen zich zorgelijk kan ontwikkelen. In het geval van bijziendheid wordt het oog langer en bij een minsterkte van 5 of 6 wordt het oogweefsel dunner. Tegen de tijd dat deze kinderen 40 à 50 jaar zijn, hebben ze echt serieuze oogklachten”, waarschuwt winkeleigenaar Johannes Veldhoen. Hij brengt nog maar eens de 20-20-2 regel ter sprake: “Na 20 minuten naar een scherm turen, is het belangrijk dat de kinderen vervolgens 20 seconden in de verte kijken en daarna 2 uur buiten gaan spelen. Zo rem je het risico op bijziendheid af. Er zijn diverse therapieën om bijziendheid aan te pakken. De eerste is simpelweg verandering van leefgewoonte, met nadruk op die 20-20-2 regel. De tweede is een druppeltherapie om de verlenging van het oog af te remmen.”

Veldhoen roept met name kinderen vanaf 8 jaar – en hun ouders uiteraard – op om de oogmeting te laten uitvoeren door een van de vier optometristen in de winkel. “Zo’n meting duurt ongeveer een half uur, want wij meten echt álles op. Als enige oogzorgcentrum in de regio hebben wij de apparatuur in huis om niet alleen de sterkte op te meten maar ook de lengte van het oog. Wij brengen, kortom, het oog van uw kind volledig in kaart.” Wie een afspraak voor een oogmeting wil maken, kan bellen met 055-5421337 of online via www.optiek.com