Stedendriehoek

Aan de slag met cryptovaluta: kies je voor een gevestigde naam of een opkomende munt?

Alhoewel feitelijk alle cryptomunten nog erg nieuw zijn, is de ene al net wat meer gevestigd en bekend dan de andere. De Bitcoin werd bijvoorbeeld in 2009 opgericht, en is inmiddels wereldwijd aardig bekend. Andere valuta zijn een stuk nieuwer en onbekender. Wil je aan de slag met cryptogeld, zal je goed moeten nadenken over welke munt voor jou het meest geschikt is.

Er zijn meer munten dan je denkt
Terwijl wij in 2009 net allemaal écht gewend waren aan de euro, want dat viel nog niet mee na al die jaren in guldens te hebben gerekend, werd er achter de schermen al heel hard gewerkt aan de oprichting van nog een munt. En waar we in Nederland het al heel bijzonder vonden dat we een munt kregen die in een heel groot deel van Europa gebruikt werd, ging het met die nieuwe munt nog een stukje verder. De Bitcoin werd een munt die over de hele wereld door iedereen gebruikt kon worden. Klinkt ideaal, geen wisselkoersen meer, overal dezelfde munt. Toch zit het iets anders in elkaar.

Deze eerste cryptovaluta werkt, net als de talloze anderen die in de jaren erna volgden, namelijk op een net wat andere manier dan we gewend zijn. Het grootste verschil? Er is geen enkele bank bij betrokken. Geen Centrale Bank, maar ook geen ander soort bank, waar je een rekening kunt openen. Nee, cryptovaluta werken via blockchain, een database die decentraal wordt bijgehouden, waardoor er feitelijk geen banken meer nodig zijn. Iedere transactie wordt direct verwerkt, en door het grote aantal computers dat samenwerkt om alles bij te houden, worden eventuele fouten of pogingen tot fraude direct opgemerkt en gecorrigeerd. Wat begon met uitsluitend Bitcoins, is inmiddels uitgegroeid tot een stelsel van talloze, meer dan duizend, verschillende digitale munten die elk hun eigen gebruikers hebben. Wil jij er ook mee aan de slag? Dan kan het nog best lastig zijn om de voor jou best geschikte munt te vinden.

Ga je voor vertrouwd of kies je voor vernieuwing?
Wie aan de slag wil met cryptovaluta, is sowieso vrij avontuurlijk ingesteld. Zelfs de oudste munt bestaat pas sinds 2009, dus een gevestigd systeem dat bij iedereen bekend is, dat is het nog lang niet.

Binnen het enorme aanbod aan cryptomunten, is een munt die er al sinds 2009 is echter wel een oude rot in het vak. Een munt die zijn kracht bewezen heeft, en nog steeds bestaat. Kies je voor een beetje zekerheid, dan kies je dus voor een wat ‘oudere’ munt, en is aan de slag gaan met Bitcoins bijvoorbeeld misschien wel een goede keuze.

Er duiken echter steeds meer nieuwe munten op. Sommige ervan verdwijnen ook snel weer, of raken inactief, terwijl anderen, zoals Binance, wel een hele goede kans van slagen hebben. De munten die je via een broker kunt kopen vallen allemaal in de ‘here to stay’ categorie, het zijn de meest populaire munten die de beste toekomst hebben. Kies je voor een wat nieuwere munt, dan kies je voor koersen die vaak nog wat meer fluctueren. Daar kun je geluk mee hebben, en er flinke winst mee scoren, maar het tegenovergesteld is natuurlijk ook mogelijk. Verdiep je dus goed in een specifieke munt en de koersen voor je tot aankoop over gaat, dat geeft je de grootste kans op succes.