Stedendriehoek

Aan de naam Tim Masselink zit het woordje politiek gekoppeld: ‘Plek op VVD-lijst in 2022 zou heel gaaf zijn’

door Liza Faken

De 17-jarige Tim Masselink houdt van de politiek zoals voetbalsupporters van hun club. Het is een beetje een uit de hand gelopen hobby. Hij komt uit Apeldoorn en studeert bestuurskunde in Den Haag. “Politiek is een onderdeel van mijn leven geworden.”

In 2016 waren de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Tim vond die zo interessant, dat hij ook wilde weten hoe de Nederlandse politiek in elkaar zat. Er zijn veel partijen in Nederland die allemaal een eigen kleur en ideologie hebben. “Ik heb niet zomaar een stemwijzertje ingevuld, ik ging naar congressen en andere politieke evenementen om achter mijn kleur te komen. De VVD komt heel goed overeen met mijn normen en waarden, daarom ben ik ook lid geworden van die partij. Lid zijn van een partij is heel leuk, er is altijd vuurwerk. Het draait bij de bijeenkomsten meer om de gezelligheid dan om de politiek. Als jongere word je er heel erg bij betrokken. Het is ook heel goed voor je netwerk; als ik nu bijvoorbeeld een stage moet zoeken, heb ik een lijst vol met mensen die ik kan benaderen.”

Stel gekken

“Op de middelbare school ging ik met mijn klas naar Den Haag. Met een iPad gingen we op pad om vragen te beantwoorden die verspreid waren over het Binnenhof. Samen met mijn groepje wilde ik zo graag de eerste zijn dat we, al rennend over het Binnenhof, die vragen zo snel mogelijk hebben beantwoord. Het verbaast mij dat we niet in onze nek zijn getaserd door iemand van de marechaussee; dat we daar gewoon levend uit zijn gekomen. Ongetwijfeld dat mensen dachten: wat een stel gekken. Misschien vind je het overdreven of denk je dat het een tandje minder kan, maar ik haal hier mijn voldoening uit; het maakt mij gelukkig en blij.”

Sociale media

Het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek) laat zien dat slechts 4 van de 10 jongeren geïnteresseerd zijn in de politiek en 3,3% lid is van een politieke partij. “Het is zo jammer dat weinig jongeren geïnteresseerd zijn in de politiek. Jij kan je niet met politiek willen bemoeien, maar de politiek bemoeit zich wel altijd met jou. Als jij je niet bezighoudt met de politiek en er iets gebeurt waar je het niet mee eens bent, kun je daar weinig aan doen.” Als je politiek betrokken bent, kun je ook echt iets veranderen, stelt Masselink. “Er zijn heel veel mogelijkheden om bezig te zijn met de politiek. De meest laagdrempelige manier om er kennis mee te maken, zijn de sociale media. Bijna elke partij is te vinden op Instagram, Twitter en andere media. Je kunt ook lid worden van een partij, verenigingen en debatclubs. Zelf ben ik medeverantwoordelijk voor de Instagram van de Apeldoornse VVD. Ik denk mee over wat we gaan plaatsen op het account.”

Focus op gemeenteraad

Het is heel belangrijk om iets in de politiek te zoeken wat jou interesseert, zegt hij. “Er zijn veel verschillende onderwerpen waar je iets mee kunt doen. Je kunt het zo leuk maken als je zelf wilt. Als je het onderwijs heel interessant vindt, ga dan naar debatten over het onderwijs. Gezien mijn leeftijd zijn niet alle onderwerpen even interessant om te volgen. Het ene onderwerp spreekt mij meer aan dan het andere. Ik ben nu bezig met de gemeenteraadsverkiezingen van 2022. Ik zou het wel heel gaaf vinden om op de lijst te komen. Later wil ik misschien wel een ambtenaar in het ministerie worden. Maar voor nu ligt mijn focus op de gemeenteraad.”