Stedendriehoek

64e editie 4Daagse van Apeldoorn voert door Kroondomein Het Loo

APELDOORN – De 64e Cantharel Internationale 4Daagse Apeldoorn vindt plaats van dinsdag 11 tot en met vrijdag 14 juli. Deze Vierdaagse is niet alleen plezierig voor doorgewinterde wandelaars, maar ook voor beginners. Bovendien wandelt jong en oud mee.

Mede-organisator Joop Achterkamp legt uit hoe dat komt: “Omdat deelnemers niet per se vier dagen hoeven te wandelen en kunnen kiezen uit korte en lange afstanden. Er is keus uit afstanden van 12, 20, 30, 40 of 50 kilometer per dag. En wandelaars kunnen, in plaats van de complete Vierdaagse, ook één, twee of drie dagen deelnemen. Kortom, een bijzondere Vierdaagse met een mooie samensmelting van diverse wandelliefhebbers.”

De voorinschrijving voor de 64e Cantharel Internationale 4Daagse Apeldoorn via de website www.4daagseapeldoorn.nl sluit op vrijdag 30 juni. Daarna is aanmelden alleen nog mogelijk tijdens het evenement, in de administratietent op het terrein van Victoria Boys, Berghuizerweg 153 in Apeldoorn. Deelname kost bij na-inschrijving voor vier dagen met medaille voor een lid van de Koninklijke Wandel Bond Nederland (KWBN) 35 euro en zonder medaille 30 euro. Voor niet-leden zijn deze bedragen 5 euro hoger. Drie dagen deelnemen kost bij na-inschrijving voor een lid 27 euro en niet-lid 30 euro; voor twee dagen zijn deze bedragen respectievelijk 18 en 20 euro en voor één dag 9 en 10 euro.

Achterkamp: “Begin deze maand is de grens van 2.000 inschrijvingen gepasseerd, iets meer dan vorig jaar en daar zijn we natuurlijk erg blij mee. In totaal hadden we vorig jaar plusminus 2.500 deelnemers, ditmaal hopen we de 3.000 aan te tikken. We hadden in 2016 1.400 daglopers. Het wordt steeds populairder om uit de Vierdaagse één of meerdere voorkeursdagen te pakken.”

De organisator verwacht dat vooral de woensdag, 12 juli, veel daglopers zal trekken. “Tijdens deze tweede dag van de 64e Cantharel Internationale 4Daagse Apeldoorn, leggen de deelnemers aan de 20 kilometer dit jaar hun hele ‘lus’ af binnen het Paleispark van Kroondomein Het Loo. Zo krijgen ze onder meer via een brede zichtas een prachtig uitzicht op de achterzijde van het paleis met de fontein.”

De Cantharel Internationale 4Daagse Apeldoorn profileert zich als De Groenste Vierdaagse van Nederland. “Dat ‘groen’ heeft een dubbele lading”, aldus Achterkamp. “Ten eerste zorgen we op de route voor gescheiden-afvalbakken, waarmee we laten zien dat we het milieu een warm hart toedragen. Anderzijds onderscheiden we ons van de andere Vierdaagsen in ons land door de zeer natuurrijke parkoersen met bos, heide en een zandverstuiving.”

Vrijwilligers

Achterkamp: “De Vierdaagse bestaat uitsluitend dankzij de inzet van vrijwilligers. En van deze vrijwilligers kunnen we er nooit genoeg hebben. Daarom opnieuw deze oproep: meld u aan om mee te werken aan dit evenement. Dat kan via een e-mail naar secretariaat@4daagseapeldoorn.nl of schiet tijdens de Vierdaagse een van onze bestuursleden aan.”