Stedendriehoek

50e gorilla geboren in Apenheul tijdens 50-jarig jubileum

Half februari is in Apenheul een bonobo geboren en nu is gorilla Gyasi, voor de tweede keer, bevallen van een gezond jong. Moeder Gyasi en de baby maken het goed. Het geslacht van het jong is nog niet bekend. Apenheul bestaat dit jaar 50 jaar en dit is de 50e gorillababy die in het prachtige natuurpark is geboren. Opnieuw een hele bijzondere gebeurtenis, want dit is de eerste nakomeling van zilverrug Bao Bao.

Apenheul heeft een rijke geschiedenis wat betreft gorilla’s. In 1976 waren de eerste gorilla’s in het apenpark zichtbaar voor publiek. Sinds de opening van het park zijn maar liefst vijftig gorillababy’s geboren. De geboorte van de 50e gorillababy, tijdens de 50e verjaardag van het natuurpark, is opnieuw heel bijzonder en ontzettend welkom.

Eerste nakomeling zilverrug Bao Bao

Apenheul maakt deel uit van het Europees fokprogramma (EEP) voor gorilla’s om deze bedreigde diersoort in dierentuinen in stand te houden. Inmiddels zijn de genen van vele gorilla’s, die in Apenheul zijn geboren, wereldwijd verspreid. De genen van vader Bao Bao waren tot op heden niet vertegenwoordigd in het fokprogramma omdat hij jarenlang zonder vrouwen heeft geleefd. Twee jaar geleden is de zilverrug naar Apenheul gekomen om voor nageslacht te zorgen. Het was destijds spannend hoe hij zich in een groep zou gedragen. “We zijn heel blij dat er een gezonde gorilla geboren is. Het was erg spannend of Bao Bao de juiste leider van de groep kon worden en hij had ook nog nooit gepaard. Stap voor stap hebben wij hem laten wennen en dat er nu een gezonde baby is geboren is de kroon op ons werk. Dit gorillajong is de eerste die de helft van de genen van Bao Bao met zich meedraagt en dat is heel belangrijk!” zegt Raoul Michon dierverzorger van Apenheul.

Ervaren moeder én oma

Het is belangrijk voor een gorillagroep dat er jongen worden geboren. Een geboorte bevordert het welzijn van de gorillagroep: de jongen zorgen voor andere dynamiek en jonge gorillavrouwtjes kunnen het moederschap zo afkijken. Gyasi is een ervaren moeder en is onlangs oma geworden. Haar dochter Tayari, die in november 2019 naar Taipei Zoo verhuisde, is ook bevallen. Beiden maken het goed. Het jong van Tayari heeft de naam Jabali gekregen.

Naamverkiezing

Het gorillajong in Apenheul heeft nog geen naam. In het voorjaar, wanneer ook het geslacht bekend is, starten we een wedstrijd waarin we op zoek gaan naar een Afrikaanse naam. Iedereen kan aan deze naamverkiezingswedstrijd deelnemen. De dierverzorgers van Apenheul kiezen uit alle inzendingen de winnende naam. Hoe en vanaf wanneer de namen ingestuurd kunnen worden, laat het apenpark weten via haar sociale media kanalen en de website apenheul.nl/gorillababy. Houd deze de komende weken dus goed in de gaten.

Apenheul is tijdens de winter gesloten. We hopen in verband met de coronamaatregelen eind maart open te mogen. Gyasi en haar baby, en de bonobobaby, zijn dan te zien voor bezoekers.