Stedendriehoek

5 grootste kostenposten in de tuin

Een tuin onderhouden kost natuurlijk geld, maar de aanleg ervan ook. Als je eenmaal een tuin aangelegd hebt moet je hem nog gaan onderhouden. Maar met welke kosten krijg je te maken als je de tuin aanlegt? Wat zijn de grootste kostenposten waar je soms niet rekening houdt? Wij hebben de vijf grootste kostenposten op een rijtje gezet.

Afgraven van de tuin
Vooral bij nieuwbouwwoningen is dit een post waar je even van schrikt. Vaak denken we dat we gewoon kunnen tegelen met een nieuwe laag zand er overheen. Maar bij een nieuwbouwwoning zit vaak afval in de grond. Dit is ontstaan tijdens de bouw. Daarom moet de tuin afgegraven worden. De kosten hiervan kunnen oplopen tot € 1.000. Dit komt bovenop de aanleg van je tuin. Kortom een grote kostenpost om mee rekening te houden.

Materialen buiten manuren bij de aanleg tuin
Bij de aanleg van de tuin kijken we vooral naar de manuren. Meestal wordt er een m2 prijs gerekend voor het leggen van de tegels. Maar hier komen meestal nog wel kosten bovenop. Soms kan dit hoger uitvallen dan de werkelijke manuren. Denk aan zand en andere materialen om de tuin aan te leggen. Hou er rekening mee dat dit een enorme kostenpost kan zijn bij de aanleg van je tuin.

Gereedschap voor het snoeien van de planten
Natuurlijk wil je in je nieuwe tuin ook graag groen aanbrengen. Alleen je hebt wel gereedschap nodig om je tuin te onderhouden en te snoeien in het voorjaar en najaar. Met tuingereedschap kan je eenvoudig je tuin snoeien. In de heggenschaar test kan je eventueel kijken welk gereedschap het beste aansluit bij je tuin. Maar je kan ook zien wat voor extra kosten gereedschap mee gaat brengen.

Nieuwe planten in de tuin
Nieuwe planten in de tuin kan een kostenpost zijn die flink oploopt. Elk plantje dat je aanbrengt kost al snel een paar euro. Dan hebben we ook nog dure planten die zelfs tientallen euro’s kosten. Kortom dit kan een dure kostenpost voor je tuin zijn. Helemaal als je een groot aantal planten in de tuin wil neerzetten. Je kan eventueel flink wat geld besparen door een aantal planten bij een kweker aan te schaffen. Dit is vaak voordeliger dan een tuincentrum. Hou er wel rekening mee dat sommige kwekers alleen aan hoveniers verkopen. Soms kan je via de hovenier die de tuin aanlegt de planten aanschaffen. Zo kan je flink wat geld besparen.

Onkruidbestrijding in de tuin
Als je tuin eenmaal aangelegd is moet je nog voorkomen dat deze vol groeit met onkruid. Je kan dit natuurlijk met de hand gaan doen. Dit is de voordeligste optie. Maar als je last hebt van flink wat onkruid dan is dit ook weer niet handig. Gelukkig kan je ook een onkruidbrander gebruiken om het onkruid uit de tuin te halen. Je brand zo alles weg wat er niet hoort. Kortom een prima manier om onkruid te bestrijden in de tuin.