Stedendriehoek

49e editie Culturele Pleinmarkt

APELDOORN – Op vrijdag 9, zaterdag 10 en zondag 11 juni vindt de 49e editie van de Culturele Pleinmarkt (CPM) plaats. Op dit driedaags Festival Amateurkunst Apeldoorn tonen ongeveer 85 kunstenaars hun talent en op vier podia verzorgen 70 Apeldoornse podiumgroepen een optreden. Het festival wordt op vrijdagavond geopend door de nieuwe stadsdichter Aad van der Waal.

De Culturele Pleinmarkt in en om Orpheus is uitgegroeid tot een driedaags festival, door een nauwe samenwerking met Orpheus, Gigant/Markant en Stichting Samenwerkende Particuliere Muziekdocenten. Het cultureel seizoen wordt zo op een feestelijke manier afgesloten. “Met elkaar geven wij zo veel mogelijk beeldende kunstenaars en Apeldoornse podiumgroepen de ruimte om zich te presenteren”, aldus Geert Hoogeboom. “Door deze unieke samenwerking is het mogelijk om vrijdagavond 9 juni een gratis toegankelijk podiumprogramma kleinkunst aan te bieden. Op zaterdag 10 juni laten 85 beeldende kunstenaars zich zien en hebben we de beschikking over vier podia, waardoor we bijna 40 optredens zang, dans en muziek kunnen programmeren. We sluiten het festival zondag af met een eveneens gratis toegankelijk programma klassieke muziek. Daarmee is de Culturele Pleinmarkt het gezelligste en grootste culturele zomerfestival, waar je kunt zien wat er op cultureel gebied in Apeldoorn voor jong en oud te beleven is; waar kunstenaars, culturele instellingen en verenigingen zichzelf presenteren, waar mensen elkaar ontmoeten. De Culturele Pleinmarkt laat bezoekers kunst en cultuur beleven, brengt hen in contact met het culturele veld en stimuleert hen om zelf actief te worden. Ons motto: Kom dat zien, moet je horen, dat wil je óók doen!”

 

Op vrijdagavond 9 juni wordt van 19.00 tot 23.00 uur een gratis toegankelijk kleinkunstprogramma aangeboden: literatuur, theater, jazz, poëzie, film en foto’s. Plaats van handeling is de Hanoszaal, het theaterrestaurant en de foyer van Orpheus. De (doorlopende) toegang is gratis.

Op zaterdag 10 juni zijn er van 10.00 tot 17.00 uur maar liefst vier podia, waar circa 40 Apeldoornse gezelschappen en artiesten optreden. Zij laten zien dat zingen en dansen plezier geeft. Een aantal van deze organisaties en groepen heeft ook een kraam en daar kan het publiek informatie opvragen en lid worden.

Het festivalterrein wordt daarnaast opgefleurd met 85 kramen die in en om Orpheus staan opgesteld met werk van beeldende kunstenaars van allerlei pluimage. Zij laten een kleurrijk en divers palet zien op het gebied van schilderen, tekenen, sieraden en keramiek maken.

Het festival wordt zondag 11 juni van 11.00 tot 15.15 uur afgesloten met een eveneens gratis toegankelijk programma klassieke muziek. Het podium in de Hanoszaal en het theaterrestaurant zijn dan het domein voor Apeldoornse groepen en soloartiesten op het gebied van klassieke muziek. Ook hier is de (doorlopende) toegang gratis.

Het volledige programma is te vinden op www.culturelepleinmarkt.nl