Stedendriehoek

3 tips om jouw zwembad te onderhouden

Heb je een ingebouwd zwembad in jouw tuin? Dan wil je hier uiteraard zo vaak mogelijk van genieten. In de zomermaanden kan dit prima, maar in de winter is het meestal te koud om te zwemmen. Met zwembadverwarming is dit niet langer het geval. Omdat je het zwemseizoen met dit apparaat verlengt, wordt het zwembad zeer waarschijnlijk intensiever gebruikt. Dit betekent dat er ook regelmatig onderhoud uitgevoerd moet worden. Helaas schiet dit er vaak bij in. Veel mensen weten namelijk niet hoe zij hun zwembad onderhouden. Daarom zetten wij hier 3 tips voor zwembad onderhoud op een rijtje. 

1. Maak het zwembad regelmatig schoon
Als je een zwembad hebt, is het belangrijk om deze regelmatig schoon te maken. Wanneer je dit niet doet, wordt het water namelijk snel smerig. Er komt namelijk allerlei rommel in het zwembad terecht. Zo kan er bijvoorbeeld gras of blad aan jouw voeten blijven plakken voordat je een duik neemt. De wind kan er bovendien voor zorgen dat er rommel in het zwembad komt. Crème, gel en huidschilfers kunnen het water eveneens vervuilen.

Het is je inmiddels duidelijk dat het water behoorlijk vies kan worden. Reden genoeg om jouw zwembad regelmatig schoon te maken. Schep de rommel er zo nu en dan uit met een net en ga met een borstel over de bodem en de zijkanten. Op deze manier hoef je er niet bang voor te zijn dat jouw zwembad binnen de kortste keren een bron van bacteriën wordt.

2. Filter het water
Blaadjes en grassprieten zie je vaak in het water liggen, maar er zijn ook genoeg zaken die niet met het blote oog waarneembaar zijn. Toch betekent het niet dat jouw zwembad schoon is als je geen rommel ziet. Om het water schoon te houden, doe je er goed aan zwembadfilters te gebruiken. Doordat zo’n apparaat voorzien is van een zandfilter, worden vuildeeltjes tegengehouden. Er loopt constant water door een zwembadfilter heen, waardoor het water in jouw zwembad schoon blijft. Uiteraard is het wel zaak om de filter regelmatig schoon te maken.

3. Schaf een zwembadrobot aan
Wil je jouw zwembad schoon houden? Dan moet je hem regelmatig schoonmaken. Nadeel van zo’n schoonmaakbeurt is dat het flink wat tijd kost. Daarom kiezen sommige mensen ervoor om het schoonmaken van hun zwembad uit te besteden. Je kunt hier iemand voor inhuren, maar je kunt ook een zwembadrobot kopen.

Als je zo’n apparaat aanschaft, hoef je hem alleen op de bodem van het zwembad neer te zetten. De robot begint vervolgens met het reinigen van de bodem. Je hoeft er zelf vrijwel geen tijd en moeite in te steken en toch is jouw zwembad altijd goed schoon. Veel zwembadrobots zijn in staat om zowel de bodem als de zwembadranden schoon te reinigen.