Stedendriehoek

3 tips om de hardheid van kraanwater te verminderen

De hardheid van ons kraanwater verschilt per regio. Als je in een gebied woont waar het kraanwater hard is, betekent dit dat er meer kalk in het water zit. Niet iedereen ziet dit als het probleem, maar dat is het wel degelijk. Bij hard water heb je namelijk meer last van kalkaanslag. Hierdoor moet je jouw badkamer en toilet waarschijnlijk vaker schoonmaken dan je lief is. Gelukkig zijn er manieren om het kraanwater ‘zachter’ te maken. De onderstaande 3 tips helpen jou hier een handje bij.

1. Achterhaal de hardheid van het water
Voordat je actie onderneemt, raden wij je aan de hardheid van het water in jouw regio te achterhalen. Als het water niet bijzonder hard is, kun jij jezelf namelijk behoorlijk wat geld besparen. Probleem is alleen dat veel mensen geen idee hebben hoe zij de hardheid van water achterhalen. Toch kan dit betrekkelijk eenvoudig. Op het internet kun je op basis van jouw postcode namelijk uitzoeken hoe hard het water bij jou in de buurt is. Je kunt ook zelf een test doen. Als je zelf wilt testen, moet je wel een geschikte testkit aanschaffen. Het is ook mogelijk om een professional langs te laten komen die de test voor jou uitvoert.

2. Installeer een waterontharder
Heb je de hardheid van het water onderzocht en blijkt het behoorlijk hard te zijn? Dan is het aan te raden om hiertegen in actie te komen. Je kunt in dat geval het beste een waterontharder installeren. Alle water dat gebruikt wordt in huis, wordt door dit apparaat geleid. Hierdoor wordt de hardheid van het water tot een minimum beperkt.

Een water ontkalker verwijdert bovendien een groot deel van de kalk uit het water. Hierdoor heb je minder last van kalkaanslag. Dit is overigens niet de enige reden om zo’n apparaat te installeren. Het water wordt er namelijk ook een stuk schoner door en bovendien smaakt het beter. Tot slot merk je dat jouw huid een stuk zachter is na een douchebeurt als je een waterontharder installeert.

3. Voeg een water filter toe
Een waterontharder is een goede oplossing om kalk uit water te halen. Naast kalk kunnen er echter nog meer stoffen in je drinkwater zitten. Over het algemeen hebben we schoon drinkwater in Nederland, maar er zijn altijd kleine hoeveelheden restanten van drugs en medicijnen in het water. Loop je hier liever geen risico mee? Kies dan voor een water filter om zuiver, lekker en veilig drinkwater uit je kraan te krijgen. Zo filter je dus naast kalk ook andere ongewenste stoffen uit je water.