Stedendriehoek

Steeds meer mensen kiezen voor een elektrische scooter

Toch zijn er ook mensen die twijfelen of een e-scooter iets voor hen is. Bijvoorbeeld omdat ze niet bekend zijn met de voordelen. Met de nieuwe campagne ‘Ga mee met de stroom, scooter elektrisch’ laat het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat zien wat de voordelen van e-scooters voor iedereen zijn.

In de campagne vertellen ervaringsdeskundigen over hun e-scooter. Gerard uit Doesburg is één van hen. Hij vindt het belangrijk om wat meer te genieten en doet dat volop met zijn (bijna) 8 kleinkinderen. En sinds kort ook op zijn elektrische scooter. Vroeger had hij een benzine-brommer: “Ik moest er wel even aan wennen hoor, elektrisch. Het is gas geven en wegwezen. Maar inmiddels vind ik het ideaal. Al 5 maanden rijd ik ermee naar het werk, zelfs in de winter. Muts op, verwarmde scooterhandschoenen aan. Wie doet me wat?”

Stiller voor de buurt

Scooters zorgen vaak voor een slechte nachtrust. In 2020 zeiden ongeveer 1,8 miljoen Nederlanders vanaf 16 jaar dat ze ‘ernstige geluidshinder’ ondervonden van verkeerslawaai rondom hun huis. Voor Gerard was het feit dat elektrische brom- en snorfietsen veel stiller zijn een belangrijke reden om een elektrisch model te kopen. “Door mijn onregelmatige diensten kom ik vaak laat thuis. Of moet ik juist heel vroeg weg. Dan reed ik vroeger op de brommer met veel herrie over het pad heen. Niet zo prettig voor de buren. Dus toen dacht ik: waarom geen elektrische? Die maakt geen geluid en zo ontlast ik de buurt een beetje.”

Minder kluswerk

E-scooters hebben minder bewegende onderdelen dan benzinescooters. Daardoor is er minder slijtage en onderhoud nodig. Olieverversingen en bougievervangingen zijn dus verleden tijd. De gebruiks- en onderhoudskosten van een e-scooter zijn daardoor lager. “Vroeger vond ik dat klussen wel leuk hoor”, zegt Gerard. “Maar nu hoeft dat van mij niet meer. Ik ben 60 en ik wil een beetje kalmer aan doen. En vooral genieten van het rijden.”

Pilot inruilregeling voor mensen die het minder breed hebben en willen overstappen op een e-scooter

Wil je net als Gerard overstappen op een e-scooter? Het ministerie start een pilot voor mensen met een kleine beurs die hun brom- of snorfiets op brandstof willen inruilen voor een elektrisch exemplaar. Met deze regeling kunnen overstappers een geldbedrag van maximaal 1.200 euro ontvangen. Mensen kunnen de regeling aanvragen bij hun gemeente wanneer die deelneemt aan de pilot. Het ministerie verwacht met deze pilot per jaar zo’n 3.500 brom- en snorfietsers te helpen met de overstap naar elektrisch.

Campagne Ga mee met de stroom, scooter elektrisch

De campagne is te zien op sociale media en onderdeel van de Klimaatcampagne Zet ook de knop om. Voor meer informatie en de van e-scooters én de ervaringen van Gerard ga je naar zetookdeknopom.nl/e-scooter.
En wil je een e-scooter een keer zelf uitproberen? Dat kan! Plan een gratis proefrit bij een dealer bij jou in de buurt. Op zetookdeknopom.nl/e-scooter zie je welke dealers bij jou in de buurt een proefrit aanbieden.