Stedendriehoek

200 evenementen op zomeragenda

APELDOORN – Met ruim 200 evenementen op de zomerkalender 2017 is er voor ieder wat wils in Apeldoorn. Ten opzichte van voorafgaande jaren ligt er dit jaar meer nadruk op afstemming, kwalitatieve invulling van het programma en een goed doorlopend toeristisch programma met focus op gezinsevenementen. Hiermee sluit de kalender beter aan op het door het gemeentelijk vastgestelde evenementenbeleid ‘De levendige stad’.

Het zomerevenementenseizoen heeft een aantal vaste waarden op het programma. De zomer wordt traditioneel ingeluid met Prinsennacht en Koningsdag. Op Hemelvaartsdag vinden naast het Zeepkistenracefestival ook weer festival Brapop en de Nationale Stoomtreindag plaats. Het Drakenbootfestival (laatste weekend juni) verhuist naar een nieuwe locatie: het Zwitsalpark.
Autoklassiekersevenement Concours dÉlégance strijkt in het eerste weekend van juli neer op het voorterrein van Paleis Het Loo. Ook Lumido lichtjesfestival de Kanaalconcerten de StadsOase het grootste stoomtreinfestival van Nederland ‘Terug naar toen’ het Openluchtfilmfestival het Paardenspektakel Beekbergen en Bierfestival Bruisend Apeldoorn zijn weer van de partij. Op culinair gebied kun je deze zomer proeven van diverse sferen en smaken. Tijdens het Pinksterweekend rollen tientallen bijzondere keukens het Zwitsalpark in om een groot open air pop-up restaurant te vormen: het Keuken Karavaan Festival. Ook driedaags foodfestival Lepeltje Lepeltje heeft het voornemen om terug te keren naar Apeldoorn. Dit keer is Beekpark het beoogd festivalterrein in het eerste weekend van mei. In het laatste weekend van augustus zijn de Kanaalconcerten terug met culinair preuvenement De Smaakparade.
De horeca Apeldoorn heeft de handen ineengeslagen en presenteert twee grote evenementen: de Nacht van Apeldoorn (laatste vrijdag van mei) en Pop in the Woods (laatste vrijdag van juni). Cultuurliefhebbers komen deze zomer eveneens volop aan hun trekken met Cultuur bij je Buur de Culturele Pleinmarkt Festival Mondial en De Open Monumentendagen. Nieuw op de kalender is het Apeldoorns Parkfestival van vrijdag 21 tot en met zondag 23 juli in het Mheenpark.
Het Street Art festival verhuist van het Havenpark naar de binnenstad en vindt plaats in het eerste weekend van juli. Ook op de Stadakkers in Zuidbroek wordt gewerkt aan een nieuw festival in juni: Levenslustig. Verder maken het populaire Zeepkistenracefestival en Theater op ‘t Zand onderdeel uit van het aanbod gezinsevenementen in Apeldoorn.
Apeldoorn en Canada hebben een bijzondere band. In het kader van het 150-jarig bestaan van Canada pakt Apeldoorn dit jaar uit met diverse activiteiten. Dit jaar viert ook de Hoofdstraat het 100-jarig bestaan. In de maanden juni en juli worden diverse activiteiten hieromheen georganiseerd in de binnenstad.