Stedendriehoek

Klimaatprotestactie door de stedendriehoek

Een groep fietsers trokken afgelopen zaterdag in de stedendriehoek van stad tot stad. Met spandoeken, protestborden, met toeters en bellen lieten zij zich horen voor klimaatactie in Deventer, Zutphen en Apeldoorn. Deze actie, georganiseerd door Extinction Rebellion wil de burgers in de drie steden oproepen om in actie te komen om van hun overheden een leefbare toekomst te eisen.

“We krijgen met z’n allen maar één keer de kans de klimaatnoodtoestand af te wenden. De grote maatregelen die nodig zijn, moeten nog dit jaar ingezet worden, en de komende paar jaar worden uitgevoerd.” Dat was de boodschap van Extinction Rebellion die afgelopen zaterdag 8 mei klonk in Deventer, Zutphen en Apeldoorn. 40 Fietsers in Deventer, 55 in Zutphen en nog eens 40 in Apeldoorn zetten deze boodschap kracht bij op versierde fietsen, met toeters en bellen.

De boodschap in elke stad was luid en duidelijk richting de inwoners: ‘Pik het niet langer! Pik het niet langer dat de overheid niet de waarheid vertelt over het levensbedreigende gevaar van de klimaatcrisis. Pik het niet langer dat de overheid niet luistert naar wat de wetenschap in alle toonaarden zegt: dat de klimaatcrisis niet wacht op politiek getreuzel. Pik het niet langer dat de overheid zich blijft verschuilen achter de smoes dat klimaatbeleid alleen kan als het zogezegd poltiek en economisch haalbaar is. Pik het niet langer dat de overheid haar taak te grabbel gooit als beschermer van ons allemaal. Laten we met z’n allen tonen, dat het draagvlak groeit voor een ander beleid.’

Met deze actie laat Extinction Rebellion opnieuw hun gezicht zien in deze Stedendriehoek. XR roept de overheid, en dus ook lokale overheden, op om eerlijk te zijn over de klimaat- en ecologische crisis waarin we ons bevinden; om te doen wat nodig is en om burgers te laten beslissen over de klimaatmaatregelen die noodzakelijk zijn. Voor Zutphen was deze fietsactie extra feestelijk, want deze markeerde de start van Extinction Rebellion Zutphen.

Opstand tegen uitsterving
De naam Extinction Rebellion laat zich letterlijk vertalen als: opstand tegen uitsterving. Deelnemers aan XR zijn te vinden in alle lagen van de bevolking. Zij eisen van de overheid adequate maatregelen tegen de klimaat- en ecologische crisis, conform wat de wetenschap al decennia lang aangeeft. Ruim 1 miljoen plant- en diersoorten staan op het punt van uitsterven door toedoen van de mens. Ook onze eigen voedselvoorziening komt daarmee in direct gevaar. De klimaatcrisis draagt daar in belangrijke mate aan bij.