112

Man bekent vijf overvallen

APELDOORN – De man die afgelopen zomer vijf overvallen pleegde in Apeldoorn bekende vandaag voor de rechter. De 30-jarige van der W. pleegde afgelopen zomer in een week tijd vijf overvallen bij zowel de Kruidvat, Wibra en Trekpleister. De verdachte werd 24 juni 2018 aangehouden in Amsterdam. De politie liet toen weten dat een knap staaltje recherche werk heeft geleid naar de verdacht, maar dit bleek op de rechtbank niet zo te zijn. De verdachte zou zichzelf hebben gemeld.

Van der W. pleegde zijn eerste overval bij de Bigbazar aan de Mariastraat, maar dit mislukte toen hij zag dat de medewerkster direct de overvalknop in drukte. W. schrok daarvan en vluchtte. Nog geen uur later pleegde hij weer een overval. Ditmaal bij de Kruidvat aan de Hoofdstraat, waar hij met 300 euro ervandoor ging. Op een klaar lichte dag (16 juni) pleegde van der W. weer een overval op de Wibra aan de Adelaarslaan. Hier ging hij – terwijl er buiten een braderie was – gewapend naar binnen. Een medewerkster probeerde de man nog tegen te houden door te zeggen meneer doe het niet’. Van der W. vertrok toch met een buit van 170 euro.

Twee dagen later was het weer raak. Toen was de Kruidvat op winkelcentrum ’t Fort aan de beurt. De overvaller ging er ook hier met een flink geld bedrag vandoor: maar liefst 344 euro. Vier dagen later (22 juni) maakte hij zijn grootste slag bij de overval op de Trekpleister aan het Mercatorplein. Hier maakte hij 537 euro buit.

Van der W. verklaart dat hij verkeerde keuzes maakte omdat hij verslaafd was aan drugs. De rechter vroeg ook aan hem wat hij met de buit deed. Hier had hij maar een antwoord op: Drugs. Van der W. vertelde dat hij geen makkelijk leven heeft; een problematische jeugd en een verslaving aan drugs. Ondanks langdurige hulp aan zijn verslavingsproblemen kan hij die niet de baas blijven.

De officier eist een gevangenis straf van vier jaar en daarnaast tbs met dwangverpleging. Van der W. vertelde dat hij dit ook hoopte. “Ik wilde gepakt worden. Ik deed de overvallen zonder vermomming. Uiteindelijk ben ik – nadat ik bij mijn moeder ben geweest – naar de politie gegaan om me aan te geven.”

Van der W vertelde ook dat hij hulp nodig had en niet trots is op zijn acties. “Ik weet niet wat ik de slachtoffers heb aangedaan en daar bied ik mijn excuses voor aan.”

De rechter doet over twee weken uitspraak.