Stedendriehoek

Zutphen is wederom Roparunnerstad van het jaar

Vanaf links: Coby Pennings, René Slingerland, Jacqueline Wunderink, Elly Makkinga, Monique Fransen en Jolanda Scholten.

ZUTPHEN – Voor de tweede keer heeft de gemeente Zutphen de titel ‘Roparunnerstad van het jaar’ weten te bemachtigen. De bijbehorende geldprijs, liefst 50.000 euro, kan de gemeente besteden aan goede doelen in de gemeente, passend bij de doelstellingen van de Roparun. De prijs is in de wacht gesleept dankzij de enthousiaste inzet van vele vrijwilligers en bewoners van Warnsveld, Zutphen en De Hoven.

 

De Stichting Roparun zamelt geld in voor palliatieve zorg voor mensen met kanker. Dit doen ze met een estafetteloop van Parijs en Hamburg naar Rotterdam. Tijdens het Pinksterweekend liepen 88 teams in twee dagen van Hamburg naar Rotterdam en passeerden Zutphen. Bij de verkiezing ‘Roparunnerstad van het jaar’ mogen de deelnemende Roparunteams stemmen op de gemeenten die in hun ogen de leukste doorkomsten hebben georganiseerd.

De deelnemers aan de Roparun kregen op Eerste Pinksterdag in Zutphen een geweldig warm onthaal. Vanaf de Lage Lochemseweg in Warnsveld tot het einde van de Weg naar Voorst in de Hoven stonden waxinelichtjes langs de weg. Een lichtslinger van zo’n 5,5 kilometer. In Warnsveld zorgden vrijwilligers van de Gondelvaart voor de waxinelichtjes en ook was er een bankstellenrace georganiseerd. Op de Zaad- en Houtmarkt lag de rode loper uit en werden alle deelnemers op een podium welkom geheten door verschillende wethouders. Iedereen kon hier genieten van onder andere djembé, een clown en er was een groot televisiescherm waar de binnengekomen deelnemers live te volgen waren. Door verlichte straten in het centrum en via een verlichte brug kwamen de lopers in de Hoven uit. Een speciaal comité had daar alle bewoners opgeroepen te komen aanmoedigen en de lopers werden dan ook feestelijk in de wijk onthaald met live muziek en fruit.

Vorig jaar nog won Zutphen ook de eerste prijs. De gemeente ontving ook toen een bedrag van 50.000 euro. Dit bedrag is verdeeld onder zeven verschillende goede doelen:  Noaberhulp Zutphen, Buurtzorg Zutphen Zuid, Buurtzorghuis Warnsveld, Stichting Vrienden Gelre Zutphen, Hospice Zutphen, Café Doodgewoon en Gelre Zutphen, afdeling Oncologie. De organisaties dienden plannen in en na toetsing door de Stichting Roparun konden zij het ontvangen bedrag besteden aan palliatieve zorg voor mensen met kanker.

De uitslag van de jaarlijkse verkiezing werd bekendgemaakt tijdens de Roparun Doelenavond in Rotterdam. Hierbij waren de nieuwe bestuursleden van de Stichting Doorkomst Roparun Zutphen, wethouder Coby Pennings en Monique Fransen van de organisatie van de doorkomst aanwezig. Pennings: “Ik ben erg trots op alle vrijwilligers die hieraan meegewerkt hebben en dit geeft een enorme kick voor volgend jaar.”

Volgend jaar start de Roparun op 3 juni in Parijs en Hamburg. De doorkomst door Zutphen is zondagavond 4 juni. Wie ook wil meehelpen, kan contact opnemen met 06-36505184. Of volg op Facebook: roparunzutphen