Stedendriehoek

Winterspektakel in binnenstad Zutphen

ZUTPHEN – Met de eerste koude dagen lijkt de kerst ineens sneller dichterbij te komen. De sfeerverlichting in de stad geeft de straten een sprookjesachtige uitstraling en de gezellige etalages nodigen uit inkopen voor de feestdagen te gaan doen. Op zondag 18 december van 12.00 tot 17.00 uur pakken de winkels daarom groots uit met het Winterspektakel.

Alle straten doen mee, de winkels zijn open, kramen staan opgesteld door de hele stad, er is live muziek en straattheater voor jong en oud. Natuurlijk zijn er allerlei versnaperingen en de kinderen kunnen zich uitleven op springkussens en een stormbaan.
“Ooit zijn we heel klein begonnen, met de Spittaalstraat en de Laarstraat”, herinnert Gilbert Beijer van de Winterspektakelwerkgroep zich nog goed. Om die beide straten met elkaar te verbinden en de bezoekers meer vanzelfsprekend van de ene naar de andere straat te laten gaan, lagen er – geheel in winterse stijl – langlaufloipen op de Paardenwal.

Succesformule
”Door het succes werd het Winterspektakel steeds groter. Het jaar erop kwamen er al meer straten bij, vervolgens ook de markten. We zien de bezoekersaantallen echt stijgen; dat het een succesformule is blijkt nu wel.” Dat succes zit volgens Beijer in de uitvoering: ”Elke straat heeft zijn eigen identiteit en zijn eigen verantwoording om de straat gevuld te krijgen. Vanuit de werkgroep zorgen wij voor de invulling van straattheater en muziek. Zo zetten we samen het Winterspektakel neer en kan elke straat zijn eigen identiteit behouden. In de Spittaalstraat hebben wij meer eenmanszaken, in de Laarstraat zie je bijvoorbeeld meer kleine ateliers en kunstenaars. Het is zeker geen eenheidsworst. Dat is ook onze kracht.”

Vanuit die gedachte is de markt opgezet. Er wordt gezocht naar kramen die passen bij het thema ‘winter’. ”Het is geen kerstmarkt, het is meer dan dat”, benadrukt Beijer. ”Kerstmarkten zijn er al genoeg. Dit is een combinatie van winter en kerst.”

Zutphen op de kaart
Een jaar lang zijn de straten met de voorbereidingen bezig en elke maand wordt er vergaderd. ”We beginnen in januari al met de evaluatie. Wat een succes was, proberen we meteen vast te leggen voor het nieuwe jaar”, vertelt Beijer. ”We willen Zutphen op de kaart zetten en al die bezoekers een mooi evenement aanbieden dat volledig gratis is. We merken dat mensen na het Winterspektakel graag terugkomen naar de stad om er nog eens te kijken. Tijdens dit soort evenementen blijven mensen winkels ontdekken.” Hij heeft nog wel een bijzondere wens voor het Winterspektakel: ”Ik hoop dat het niet zo warm is als vorig jaar.”