Winacties

Zutphen vijf dagen Venetië aan de IJssel

ZUTPHEN – Venetië heeft altijd tot de verbeelding van kunstenaars gesproken. Muziek van onder anderen Vivaldi en Monteverdi is van woensdag 4 tot en met zondag 8 juli te horen op vijftien verschillende locaties in Zutphen. Het levert de stad tijdelijk de bijnaam ‘Venetië aan de IJssel’ op. Concerten op speciale plekken bijvoorbeeld bij particulieren. Beetje gluren bij de buren, maar dan anders. Met 25 concerten masterclasses, workshops en lezingen heeft het meer een karakter van een vijfdaags muziekfestival dan van een Zomer Academie.

Toch is de naam Zomer Academie Zutphen (ZAZ) een logische. Een project van Johannette Zomer (zie foto) om haar 20-jarige werkervaring op internationale concertpodia over te dragen aan jonge muziekprofessionals en gevorderde studenten en hen te begeleiden met de eerste stappen van hun carrière. De historische binnenstad van Zutphen is een natuurlijk podium voor de uitvoeringen en concerten van de ZAZ. Dat Bolwerck functioneert daarbij als het zenuwcentrum voor alle activiteiten. De ZAZ draagt bij aan het imago van Zutphen als cultuurstad.

Er is een groot scala aan concerten: een groot galaconcert The Sound of Venice op 6 juli in de Hanzehof. Er is een speciale, gratis familievoorstelling op zaterdag 7 juli met een uitvoering van ‘cafe cantate’, een bewerking van de ‘Kaffeekantate’ van Bach, speciaal voor kinderen. Geniet van bluesy klanken tijdens ‘van Bach tot Blues’ met trio Peter Beets in het Koelhuis of van hedendaagse klassieke muziek tijdens Goedenachtconcert ‘Anno Nu’ in de Walburgiskerk met werken van Gubaidulina, Nysted, Pärt, Wagenaar, Namavar. Meer informatie via www.zomeracademiezutphen.nl. De kaartverkoop van de concerten is gestart via de website en op de festivaldagen bij Dat Bolwerck, Zaadmarkt 112 in Zutphen.

Lezers van Nieuwsblad Stedendriehoek kunnen kaarten winnen voor het galaconcert The Sound of Venice – inclusief inleiding – op vrijdag 6 juli in de Hanzehof. De inleiding betreft een lezing om 19.00 uur onder de titel ‘La Serenissima: bakermat van barokmuziek’, verzorgd door Huib Ramaer uit Amsterdam. Het galaconcert in de Buitensociëteit begint dan om 20.00 uur. The Sound of Venice is  een meester- en leerlingconcert. Te horen zijn onder meer de monumentale Monteverdi Vespers, het Voorjaar uit De Vier Jaargetijden van Vivaldi, het ontroerend mooie Adagio van Albinoni, delen uit een hoboconcert van Marcello, en spetterende opera-aria’s, duetten en koren.

Wie kans wil maken op vrijkaarten, dient uiterlijk donderdag 5 juli 15.00 uur een mail te sturen naar redactie@stedendriehoek.net. De winnaars krijgen ook per mail bericht.