Stedendriehoek

Vertel me Gelre special over chemotherapie, beeld en beleving

ZUTPHEN – Gelre ziekenhuizen Zutphen houdt op maandag 30 oktober een Vertel me Gelre special. Hierbij worden informatieve presentaties over chemotherapie gevolgd door een presentatie door de auteur van het boek ‘Chemotherapie, beeld en beleving’. De bijeenkomst is voor patiënten, naasten, zorgverleners en andere belangstellenden.

Ontvangst met koffie en thee is vanaf 19.00 uur bij het restaurant van Gelre Zutphen, de presentaties zijn tussen 19.30 en 21.00 uur. Na afloop is er gelegenheid om na te praten en kan men het boek desgewenst ook aanschaffen. De toegang is gratis. Aanmelden is verplicht en kan via www.gelreziekenhuizen.nl/vertelmegelre.

 

Wat is chemotherapie? Hoe kun je dat inzetten in de behandeling van longkanker? En hoe bepaal je als arts samen met de patiënt óf, hoe en wanneer de behandeling met chemotherapie passend is? Wanneer start je en wanneer stop je? Longarts Martijn Goosens zal onder andere ingaan op dit soort vragen. Vervolgens vertelt oncologieverpleegkundige Leonie van Rijn welke rol de verpleegkundige bij de behandeling met chemotherapie heeft: Hoe begeleid je patiënten die chemotherapie krijgen? En welke ondersteuning kun je patiënten bieden wanneer de behandeling bijwerkingen geeft, zwaar is of levensvragen oproept? Na deze presentaties is er eerst ruimte voor vragen aan de sprekers, waarna de boekpresentatie start.

 

Dit voorjaar werd Paul Post geconfronteerd met de diagnose uitgezaaide longkanker. In overleg met longarts Martijn Goosens besloot hij chemokuren te ondergaan. In de feitelijke patiëntenfolders miste hij informatie over wat je beleeft als patiënt. Om een inkijkje te geven in wat er tijdens de chemokuren gebeurt, vroeg Post aan fotograaf Marvel Harris alles te fotograferen wat tijdens zijn behandeling met chemotherapie gebeurt. De indringende foto’s die dat opleverde, zijn door longarts Martijn Goosens, oncologieverpleegkundigen, een laborant en een voedingsassistent van Gelre ziekenhuizen Zutphen voorzien van uitleg.
Die teksten en de beschreven ervaringen van Post geven de lezer een beeld wat een behandeling met chemotherapie met iemand doet.

Tijdens deze boekpresentatie schetst Post de aanleiding voor het boek en gaat in op de realisatie van het resultaat: oncologieafdelingen kunnen dit boek gaan gebruiken als aanvulling op de patiëntencommunicatie over chemotherapie.

Tenslotte wordt het eerste exemplaar symbolisch uitgereikt aan Gelre ziekenhuizen Zutphen en wordt de avond feestelijk afgesloten.