Stedendriehoek

Vertel me Gelre in hetteken van Gezond Groeien

ZUTPHEN – Gelre ziekenhuizen Zutphen houdt op maandag 23 oktober weer een informatieavond in de succesvolle reeks Vertel me Gelre. De avond waarop Gezondheidsnetwerk Zutphen en Gelre ziekenhuizen samen optrekken, staat deze keer in het teken van Gezond Groeien.

Ouders van kinderen en jongeren tussen de 4 en 23 jaar en andere belangstellenden zoals docenten, zorgverleners en medewerkers van CJG en GGD, zijn van harte welkom. De toegang is gratis. De bijeenkomst is van 19.30 tot 21.00 uur en vindt plaats in het restaurant. Bij de ontvangst met koffie en thee vanaf 19.00 uur en na afloop kunnen ouders hun kind gratis opgeven voor het programma Gezond Groeien van het Gezondheidsnetwerk Zutphen of informatie meenemen. Aanmelden is verplicht en kan via www.gelreziekenhuizen.nl/vertelmegelre.

 

Kinderen en jongeren tussen de 4 en 23 jaar groeien niet allemaal even gezond op. Allerlei factoren kunnen een rol spelen: slaapt het kind voldoende, kan het lekker bewegen, lust het kind alles of (tijdelijk) niet? Zit het kind op een Gezonde School en wat biedt de schoolkantine? Is er sprake van ‘aanleg om wat zwaarder te worden’? Vaak zijn er meerdere factoren en soms ook ziektebeelden die de groei bij kinderen kunnen remmen of waardoor kinderen juist wat zwaarder worden.

 

Het programma ‘Gezond Groeien’ is een initiatief van het Gezondheidsnetwerk Zutphen (www.gezondheidsnetwerk.nu). Tijdens deze Vertel me Gelre-bijeenkomst lichten coördinator Carla van Dijk en een gezinscoach van Tuys toe hoe dit programma ouders en kind(eren) kan helpen bij fit en vitaal worden. Wat houdt het beweegplan van de fysiotherapeut in, hoe leren de kok en diëtist lievelingsgerechten gezonder te maken, welke begeleiding biedt de gezinscoach bij deze veranderingen in leefstijl? Dit jaar kunnen kinderen van 4 tot en met 12 jaar gratis deelnemen aan het programma van tien bijeenkomsten dat plaatsvindt in Inntel Hotel Resorts Zutphen. Dit vergroot hun zelfvertrouwen en ze worden niet alleen lichamelijk maar ook geestelijk fitter en sterker. Kinderen ouder dan 12 jaar kunnen terecht bij de succesvolle aanpak Young Tarzans. Carla van Dijk licht toe hoe dat werkt.

 

Monique L’Hoir, adviseur GGD NOG, pedagoog en psychotherapeut, laat vervolgens zien waarom kinderen liever geen groenten eten. Hoe lukt het groenten eten dan wel? Ze geeft praktische tips, waardoor bezoekers vol ideeën en gerustgesteld weer huiswaarts keren. Tenslotte vertelt kinderarts Irma Pernot hoe kinderen risico lopen op gezondheidsklachten en welke rol gedrag en leefstijl daarbij speelt. Ook vertelt ze welke aandoeningen een extra uitdaging vormen om gezond op te groeien en waarom het zo belangrijk is dat kinderen fit en vitaal zijn. Tot slot is er voldoende tijd voor praktische vragen en persoonlijke uitwisseling met de sprekers.