Stedendriehoek

‘Verbinder’ Paula Jorritsma ziet nieuwe uitdagingen

Paula Jorritsma-Verkade werd donderdagavond geïnstalleerd als nieuwe burgemeester van de gemeente Voorst. Haar eerste werkdag zit er inmiddels op. “Het is wel even anders dan meelopen als aspirant, maar het voelt goed. Leuk om in een stedendriehoek te werken met een bijzondere dynamiek van de omliggende steden die veel te bieden hebben.”

Ingeburgerd is ze nog niet helemaal, want er moet nog wel een verhuizing naar de gemeente plaatsvinden. “Nu pendel ik op en neer. Dat is in totaal drie uur per dag. Dat is wel pittig. Overnachten zal soms misschien handig zijn tot we hier een huis hebben gevonden”, redeneert Jorritsma-Verkade die met alle egards onthaald werd. “Ik heb een enorm warm welkom gekregen. Een geweldige ontvangst met brandende fakkels en de scouting die voor mij zong. Bijzonder was de welkomstfilm waarin diverse bewoners uit de dorpskernen iets van zichzelf en hun woongemeenschap toonden. Ik heb gemerkt dat mensen zich hadden verdiept in mijn persoon als ‘burgemeester’.” De eerste kroonbenoemde vrouwelijke burgemeester van de gemeente Voorst denkt niet dat ze als burgermoeder zal worden aangesproken. “Burgemeester is genderneutraal. Persoonlijk hang ik niet aan titels maar respect speelt bij mij wel een rol, ook naar de inwoners toe.”

Verbinder
Jorritsma -Verkade ziet zichzelf als mensenmens en verbinder. Een rol die in de toekomst steeds belangrijker wordt als de nieuwe Omgevingswet geïmplementeerd wordt. De Omgevingswet staat voor een goede balans tussen het benutten en beschermen van de fysieke leefomgeving. De wet biedt gemeenten de mogelijkheid om met overzichtelijkere regels de leefomgeving meer in samenhang in te richten. “De wetgeving is veelomvattend. In een dichtbevolkt land als het onze is dat best een uitdaging. Het is niet voor niets dat de implementatie alweer uitgesteld is. Het schept kansen, maar er zijn óók nog veel onduidelijkheden. Het is zó complex dat veel gemeentes er nog niet klaar voor zijn.

Daarbij komt ook het belang van burgerparticipatie en communicatie om de hoek kijken. Hoe betrek je inwoners in het proces? Hoe zorg je dat iedereen weet dat ze kunnen bijdragen en inspreken? We zien ook steeds nieuwe vormen van burgerinitiatieven, hoe verhouden die zich tot wat de gemeenteraad doet? Om dat allemaal goed te laten verlopen in de toekomst, is best een uitdaging. Daarnaast spelen er ook nog andere zaken. Zo hebben we, net als andere plattelandsgemeenten, ook te maken met vergrijzing en de daarmee samenhangende huisvesting. Belangrijk is om de dialoog aan te gaan en met elkaar in gesprek te blijven”, is de insteek van Jorritsma-Verkade.