Stedendriehoek

Veel belangstelling voor Advies- en Taxatiedag Monuta Zutphen

ZUTPHEN – Zo’n driehonderd bezoekers bezochten afgelopen zaterdag de gratis Advies- en Taxatiedag bij Monuta Zutphen. De taxateurs voerden honderddertig taxaties uit: vazen, klokken, serviesgoed, maar ook postzegels en munten en schilderijen werden beoordeeld. Er werd geen Rembrandt of van Gogh ontdekt, maar er waren wel verrassingen, zoals een schilderij dat tienduizend euro waard bleek te zijn.

Tevreden over opkomst
Gilbert Beijer, uitvaartverzorger van Monuta Zutphen, is erg tevreden over het resultaat: “Wat een mooie opkomst! De dag duurde eigenlijk tot 14:00 uur, maar door het grote aantal inschrijvingen en zelfs telefoontjes nog op de dag zelf van mensen die nog wilden komen, waren we pas om 16:00 uur klaar. We hebben gelukkig iedereen kunnen helpen.” De meest uiteenlopende voorwerpen passeerden de tafel van de taxateurs. “Zoals oude munten, Japanse vazen uit de achttiende eeuw en een antieke klok uit de 19e eeuw. Het klapstuk was een schilderij dat aan het einde van de middag werd getaxeerd. Het was met steentjes ingelegd en had een waarde van tienduizend euro.”

Nadenken over de erfenis
Bezoekers kwamen niet alleen meer over hun kostbaarheden te weten, maar konden ook informatie krijgen bij de standhouders. Notaris Rouweler heeft geen moment om een gesprek verlegen gezeten: “Ik kreeg, logisch op een taxatiedag waar veel mensen met een erfstuk langskomen, een hoop vragen over nalatenschap en erfenissen. Maar ook over volmachtigingen. Wat moet ik regelen voor als ik op een dag niet meer wilsbekwaam ben?” Als men nadenkt over nalatenschap, dan hoort daar onvermijdelijk de uitvaart bij, merkt Gilbert. “Binnenkort ga ik bij één van de bezoekers langs om de begroting van de uitvaart die hij voor ogen heeft door te nemen, mocht hij komen te overlijden. Samen kijken we dan of hij zich nog extra moet verzekeren. Een prettig gevoel voor hem, als dat al geregeld is als hij ooit komt te overlijden.”

Voor een paar euro bij de kringloop
Bezoeker Dimitri was erg blij met de mogelijkheid om een schilderij te laten taxeren. “Ik had het voor een paar euro bij de kringloop gekocht en het bleek tweehonderd euro waard te zijn! Ik weet nu ook dat het een Italiaans tafereel is, in plaats van het Den Haag wat ik erin dacht te herkennen. Wat ik ermee ga doen weet ik nog niet. Ik denk gewoon weer thuis ophangen. De dag heeft me overigens ook wel aan het denken gezet. Ik heb het nog nooit met mijn familie gehad over wat ik wil voor mijn uitvaart. Daarom heb ik besloten om binnenkort mijn uitvaartwensen vast te leggen bij de uitvaartverzorger.”

Eyeopener
De dag was ook een eyeopener voor de mogelijkheden van uitvaarten, volgens Gilbert. “Er bestaat natuurlijk nog steeds het beeld van de standaard koffie en cake bij de condoleance, maar uit de tafel van Bakkerij van Zuijlen bleek dat het heel anders kan.” Van Zuijlen liet met zijn stand zien wat er op het gebied van catering mogelijk is bij een uitvaart. “De bekende plak cake lag er wel, maar deze was voorzien van noten, er lagen verse broodjes en ook bonbons en kleine taartjes. Daar reageerden best wel wat mensen verbaasd op. Ze wisten niet dat dat óók mogelijk is bij een uitvaart.” Ook verrassend vond men de rouwbloemstukken van bloemist De Klavertuin. Niet alleen maar standaard wit, maar ook rood, paars of roze. “Ja, het was echt een succes”, concludeert Gilbert. “Volgend jaar in november organiseren we zeker weer een taxatiedag.”

Succesvolle samenwerking
Monuta Zutphen organiseerde voor de Advies- en Taxatiedag met de naam Tussen nu en nalatenschap samen met het Goudwisselkantoor en standhouders, zoals Notariskantoor Rouweler, Bloemist De Klavertuin, Bakkerij van Zuijlen en Thuiszorgorganisatie Thuys.

Meer informatie op https://www.monuta.nl/vestiging/zutphen