Stedendriehoek

Twee Zutphense straten winnaars Buurtpreventje

ZUTPHEN – De Buurtpreventje prijsvraag ‘Hoe maak jij je buurt veilig?’ heeft twee prijswinnaars opgeleverd die elk €300,- ontvangen. Eén prijs is voor de Frans Halslaan waar een groep buren hun achterpad gaan opknappen. De andere prijs gaat naar de Albert Cuypstraat waar buurtbewoners een sociale buurtapp gaan opzetten. De prijswinnaars worden bij de uitvoering van hun ideeën ondersteund door de Stadsonderneming Zutphen.

 

Tot en met 21 april konden inwoners van Zutphen/Warnsveld ideeën insturen om hun buurt veiliger te maken. De jury – bestaande uit Petra van den Berg (inwoonster), Sophie Galenkamp (wijkagent) en René Sueters (wethouder) – heeft negen inzendingen beoordeeld. De meeste inzendingen kwamen uit de wijk Waterkwartier. Niet toevallig, omdat in deze wijk de meeste inbraken plaatsvinden.

“Een rommelig en slecht verlicht achterpad is een uitnodiging aan inbrekers. De meeste inbrekers komen namelijk ‘achterom’. Daarom draagt het opknappen van een achterpad, zoals in de Frans Halslaan, wezenlijk bij aan het veiliger maken van je buurt. Dat dit idee uitgevoerd wordt samen met alle aanwonenden, is een voorbeeld voor andere buurten”, aldus Lex Hemelaar namens de Stadsonderneming Zutphen. “De praktijk leert dat whatsapp groepen effectief zijn in het voorkomen van inbraken. Het bijzondere van de Albert Cuypstraat is dat men de whatsapp groep ook een sociaal doel meegeeft: contact zoeken met je buurtbewoners voor allerlei zaken, meer dan alleen voor veiligheid. Op deze wijze leiden ‘digitale contacten’ ook tot ‘echte ontmoetingen’ in de buurt. Zo maken deze buurtbewoners hun buurt veiliger en prettiger.”

Buurtpreventje moedigt inwoners van Zutphen/Warnsveld aan om hun buurt veiliger te maken. Dat dit loont, is bewezen. In actieve buurten wordt aantoonbaar minder ingebroken. Op www.buurtpreventje.nl staat alle informatie over inbraken en preventie in Zutphen/Warnsveld, waaronder de inbraakcijfers per wijk, vanaf 2013 op kaart. Hemelaar: “Voor wie aan de slag wil: op de website vind je een gereedschapskist met middelen om je buurt te beschermen tegen inbraken. Hulp nodig? Buurtpreventje staat voor je klaar!”

Buurtpreventje is een initiatief van de Stadsonderneming Zutphen, in samenwerking met de politie Noord Oost Gelderland en de Gemeente Zutphen. Mede mogelijk gemaakt door het ministerie van Veiligheid en Justitie. Men vindt Buurtpreventje ook op Facebook.