Stedendriehoek

Technisch vernuft

Wat denkt u… kijkt u op wanneer u een koelbox-op-wielen over de Zutphense trottoirs ziet zoeven? Een technisch hoogstandje dat pizzas vervoert van de oven naar de klant? Vindt u dat een gek idee?

Toch is het bijna zover: Zutphen is geselecteerd als proefgebied voor de pizza-robot.

            En ik maar denken dat onze stad zo soft en vol geitewollen sokken is. Hooggevoelig vrije-scholig niet bepaald mee-racend in de vaart der volkeren… Nou dat heb ik dus goed mis. Overal doemt het op; Zutphens technisch vernuft op topniveau.

            Neem nou afgelopen weekend. Tijdens de Vrije Slag ploegden honderd zwemmers zich ruim zes kilometer door de IJssel. En terwijl ze dat deden werd de temperatuur zuurtegraad en ‘vervuilingskans’ van de rivier gemeten door … een kaas. De ‘Zutphense Kaas’ vorig jaar geïntroduceerd is een boei met speciale meetapparatuur die continu gegevens te voorschijn tovert over de kwaliteit en de temperatuur van het water. Hoe modern is dat?

            En neem onze nieuwe oude brug. De laatste paar maanden werd daar hard aan gewerkt. Sinds afgelopen weekend is hij weer open voor autoverkeer en wat blijkt… binnenkort kleurt de verlichting met de temperatuur mee; een paar graden warmer of kouder geven de brug in het donker telkens een ander decor. Alwéér een gimmick – en we hadden de fluorescerende Mars- en fietstunnel al: Zutphen bruist van de technologie!

            Metende kazen en warmtegevoelige lantaarns zijn mooi maar zo’n zelfstandig opererende bezorgrobot spant natuurlijk de kroon. Ik zie het al voor me: op de Emmerikseweg struikelt een voetganger over zo’n buitenaards ogend karretje. Hoe ervaren ze het bij de pizzeria in kwestie? Ilse Bosveld leidinggevende: ‘Klanten bestellen online en de robot komt naar ze toe. Met een code kunnen ze hem openklikken. Mensen die ervan hoorden bestelden meteen pizza. Dus we verkochten gisteren meer dan anders.’

            En dat terwijl hij er nog niet eens is!

            ‘Dit is de testfase zegt Bosveld, twee robotjes zijn al geweest om data te verzamelen. Nu moet het eerst in Rotterdam goed werken dan beginnen wij.’ Waar verheugt ze zich het meest op? ‘Dat zo’n klein karretje hier wegrijdt vanaf de pizzeria zegt ze. En leeg terugkomt. Dat lijkt me zo leuk.’

            O ja verkeerstechnisch zit het wel goed – u hoeft als wandelaar niet onverhoeds aan de kant voor de Calzoni of Margherita; zij wijken uit voor ú.