Stedendriehoek

Strijden voor de beste skills

ZUTPHEN – Vijftien mbo-studenten ‘(Gespecialiseerd) Pedagogisch werk’ uit heel het land reizen 13 en 14 december af naar Aventus te Zutphen. Ze moeten het opnemen tegen elkaar in de kwalificatiewedstrijd Pedagogisch werk van Skills Heroes, dé vakwedstrijden voor mbo’ers. De studenten hebben de voorronden op hun eigen school gewonnen en gaan nu op voor de volgende ronde. Namens Aventus doet Soraya Jonker mee.

Zij volgt de opleiding in Apeldoorn en zit in het 2e jaar. Haar concurrenten komen onder andere uit Groningen, Drenthe, Rotterdam, Leiden, Brabant en Limburg. De winnaars mogen door naar het nationaal kampioenschap tijdens Skills The Finals 2019. Voor de Pedagogisch werkers gaat deze plaatsvinden op 7 en 8 maart, Zadkine College te Rotterdam, voor andere vakken van 20 t/m 22 maart 2019 in de RAI Amsterdam.

Wie leest het mooiste voor?
De studenten moeten een vakopdracht uitvoeren, gebaseerd op hun beroepspraktijk. Pedagogisch werkers worden opgeleid om kinderen groepsgewijs op te vangen in een veilige omgeving en een bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van elk kind. Tijdens deze kwalificatiewedstijd bestaat hun opdracht uit het bedenken en organiseren van een (spel)activiteit voor jonge kinderen op basis van een voorleesverhaal. Aan het eind van de dag gaan ze ook daadwerkelijk met een groep jonge kinderen aan het werk. Een vakjury is de hele dag aanwezig en beoordeelt alle stappen van de studenten. Tijdens deze dag werkt Aventus nauw samen met de Bibliotheek Zutphen. Zij leveren de kinder- en prentenboeken en een jurylid voor de vakjury.

Vaktrots
Meedoen aan een vakwedstrijd is voor mbo-studenten supermotiverend. Door deze training en competitie komen talenten naar voren die niet eerder zichtbaar waren. Ze groeien in hun vakmanschap, trots en zelfvertrouwen. Het meedoen aan Skills geeft veel positieve energie onder studenten en docenten. Aventus vindt het belangrijk om haar studenten dit podium te bieden. Ze worden uitgedaagd en geprikkeld om het beste uit zichzelf te halen en te excelleren. Dit jaar doen zo’n 30 studenten van Aventus mee aan de vakwedstrijden van Skills. Ambities en doelen zijn hoog. Deze reiken tot het wereldpodium van WorldSkills Kazan 2019 in Rusland. En wie weet gaat dat zomaar lukken!