Sport

Tennisvereniging de Hoven kijkt positief de toekomst in

ZUTPHEN – Vorig jaar vierde Tennisvereniging de Hoven het 35-jarig bestaan. Na een paar zware jaren, met verlies van vele leden, is het alweer een tijdje rustig en stabiel. “Het is een hechte groep met een kern van hardwerkende vrijwilligers die de vereniging onderhouden”, vertelt voorzitter Fred Nagtegaal. “Door de jeugd is onze toekomst verzekerd.”

Op 4 november 1981 kwam tennisvereniging de Hoven tot leven. Op een avond van buurtvereniging het Voorsterwegkwartier kwamen drie heren op het idee om in wijk De Hoven een tennisvereniging op te richten. Na vele gesprekken met de wethouder van Sportzaken en sportcoördinator Cees Samuels kwam er een overeenstemming. Er vonden vele werkzaamheden plaats en er kon in 1982 eindelijk getennist worden. De vereniging bleef zich uitbreiden tot de club die het nu is.

Nagtegaal is de laatste zes jaar voorzitter van de club. “De terugloop van het aantal leden heeft consequenties gehad voor de gezelligheid”, meent hij. “Maar vorig jaar hebben we een mooi jubileumfeest gegeven. Het aantal leden is weer gestabiliseerd.” De voorzitter beschrijft de leden van de vereniging als ‘een hechte groep met een kern van hardwerkende vrijwilligers die de vereniging onderhouden’. De Zutphense vereniging bestaat uit vijf kunstgrasbanen en een clubhuis. Er wordt voornamelijk recreatief getennist. “Het is een gezellige club met uitstraling.”

Jaarlijks organiseert de Hoven allerlei toernooien, waaronder het Jo Barendsen toernooi. Dit toernooi vindt eind september plaats en is vernoemd naar het erelid dat jarenlang de tennisbanen onderhield. Fred: “De naam van het toernooi is een eerbetoon aan de vele jaren die Jo heeft besteed aan het organiseren van de toernooien, eigenlijk al sinds de oprichting van onze vereniging. Hij was in de vroege jaren de spin in het web en zorgde ervoor dat alles tijdens de toernooien tot in de puntjes geregeld was. De laatste jaren heeft hij de taken van Wim Nagtegaal overgenomen, die in 2011 te vroeg is gestorven. Wim was tot deze tijd baanbeheerder en manusje-van-alles van de club.” Het is een open toernooi, wat inhoudt dat het toernooi goedgekeurd is door de Koninklijke Nederlands Lawn Tennis Bond (KNLTB). En het is een toernooi waaraan alle spelers en speelsters die lid zijn van de KNLTB of die lid zijn bij een andere ITF (International Tennis Foundation) aangesloten bond, mogen deelnemen.

In samenwerking met tennisvereniging Voorst en Leuvenheim organiseert de Hoven jaarlijks de wintercompetitie. “We doen dit al drie jaar en het loopt als een trein”, vertelt Nagtegaal  tevreden. Doordat het aantal leden bij tennisvereniging Voorst ook daalde en Leuvenheim maar een kleine vereniging is, leek een samenwerking slim.

Geen jeugd

De ‘jongere’ leden nemen het stokje langzamerhand over. “Onze toekomst is hierdoor wel verzekerd.” Dit zijn leden tussen de dertig en vijfendertig jaar. Tevergeefs heeft de club in het verleden geprobeerd kinderen en tieners binnen te halen. Het kostte te veel moeite om de kinderen binnen te houden, waardoor ze besloten de jeugdgroep op te geven. “Na een open dag hadden we vijftig jeugdleden binnengehaald. Maar ze werden, zal maar zeggen, ‘gedropt’ door de ouders, die dan een uur later ze kwamen ophalen. Er was weinig betrokkenheid vanuit de ouders. Na een jaar hadden we nog maar tien jeugdleden.” De Hoven besloot dat het binnenhalen van kinderen en tieners geen prioriteit meer had. “Als wij jeugdaanmeldingen krijgen, sturen we ze door naar Voorst. Daar kunnen ze goed begeleid worden.”

Tennisclub de Hoven
Tennispark De Hoge Tonge

Molenweg 38 Zutphen
Tel: 0575-515905

Website: www.tvdehoven.nl
Facebookpagina: www.facebook.com/tvdehoven