Sport

Schoolvoetbalcompetitie uit de lockdown

ZUTPHEN – De Zutphense basisscholen hebben lang moeten wachten, maar na twee jaar is er weer een Schoolvoetbaltoernooi. Vorige week opende de inschrijving voor de vijftien scholen in Zutphen en Warnsveld. Vincent Benschop (61) en Sjaak Woltman (74) van ZVV Be Quick zijn druk met de organisatie voor het evenement op woensdag 6 en 13 april.

‘Sporten en conditie opbouwen is belangrijk voor kinderen’

Vincent Benschop: “Beide dagen is de aftrap om 13.00 uur. We starten met groep acht, een week later zijn leerlingen van groep zeven aan de beurt. Woensdag 13 april worden ook de finales voor de groepen acht afgewerkt, met aansluitend de prijsuitreiking door wethouder Laura Werger. De winnende teams van groep acht krijgen de mogelijkheid om Zutphen te vertegenwoordigen tijdens de KNVB Regiofinale.”

De beide voetbalfans werken al samen sinds 2006. Sjaak Woltman werd rond 1959 lid van Be Quick en is nog steeds actief. “Het schoolvoetbal is ontstaan uit ‘Politieschoolvoetbal op de woensdagmiddag’. Zo heette dat destijds en alle scholen deden eraan mee. Het was op meerdere woensdagen in het jaar. We bezochten alle velden. De scholen voetbalden tegen elkaar in een onderlinge competitie. Bij de wedstrijden was altijd politie aanwezig, soms in burger, om te kijken of het allemaal goed verliep. Op een bepaald moment heeft Be Quick midden jaren zeventig de coördinatie op zich genomen en dat is zo gebleven”, weet hij zich nog goed te herinneren.

Politieschoolvoetbal
Het Politieschoolvoetbal gaf het Zutphense voetbal in 1951 onverwacht een impuls. “Doel was de baldadigheid onder de lokale jeugd te bestrijden met een voetbalcompetitie. Het was een hele organisatie, want men had speelvelden nodig, ballen, kleding en natuurlijk inzet van vrijwilligers om het allemaal in goede banen te leiden. Dankzij de medewerking van een aantal industriëlen kwamen er ballen en overgooiers. Door een beroep te doen op de voetbalverenigingen van Zutphen kon er op hun velden gespeeld worden. Bij sommige clubs kwam de medewerking spontaan tot stand, anderen bekeken de zaak argwanend. Zelfs de KNVB had haar bedenkingen en stuurde controleurs naar de voetbalvelden om een oogje in het zeil te houden.”

In wit overhemd en zwarte broek trokken de spelers op het veld ten strijde. “Vlak voor de aftrap van de eerste wedstrijd werden ze verrast door het organisatiecomité met geelgekleurde hesjes met een rugnummer. Dat was uniek, want in die tijd droeg nog geen enkele speler een rugnummer. Ieder jaar stond er een complete competitie op het programma. In 1958 werd er door twaalf scholen met vierentwintig teams deelgenomen in twee klassen.”
Voor de kampioenen was er een wisselbeker, beschikbaar gesteld door de Commissaris van Politie. Woltman: “Aan het einde van het seizoen kreeg je de prijsuitreiking door de heer Kiezenbrink. Alle deelnemende elftallen werden uitgenodigd voor een gezellige middag in het Sint Josephgebouw.”
Het was dankzij veel Zutphenaren mogelijk om de voetbalcompetitie, die veel geld kostte,  in stand te houden. De spelers konden na een jaarlijkse loterij en donaties in volledige voetbaltenues spelen. Bovendien hadden de scholen de beschikking over enkele paren voetbalschoenen.

Alleen jongens mochten een balletje trappen en zij leerden in de Politieschoolvoetbalcompetitie de beginselen van voetbal. Veel spelers van het eerste jaar speelden later in het eerste elftal van hun club. Hiermee bewees het unieke initiatief van grote waarde te zijn voor het Zutphens voetbal.

Schoolvoetbalcompetitie
Nog voor het 25-jarig jubileum zijn beslag zou krijgen, werd op 2 augustus 1975 met een simpel briefje een einde gemaakt aan het traditionele Politieschoolvoetbal. Als reden werd gegeven dat de animo van de scholen was verminderd. Zo werd na 24 competities de stekker eruit getrokken. Het werd opgepakt door ZVV Be Quick.
Vincent en Sjaak werken sinds 2006 samen. Vincent: “Ik was wedstrijdsecretaris bij Be Quick. Mijn zoon voetbalde hier. Nadat hij stopte ben ik gebleven. Het eerste toernooi dat ik met Sjaak op poten zette, was nog samen met Zutphania. We speelden toen dus ook op twee locaties. Dat is nu niet meer zo. Het aantal teams dat deelneemt is per jaar verschillend. We laten de twee hoogste klassen van de basisscholen uit Zutphen deelnemen. Dat zijn er vijftien en ze mogen maximaal twee teams per categorie inschrijven. Als alle scholen vier teams zouden inschrijven zouden we 120 tot 140 teams hebben, maar dat hebben we nog nooit gehaald. We schatten in dat de deelname neerkomt op ongeveer 65 teams.” Volgens Sjaak is het qua beschikbare velden een stuk makkelijker gemaakt omdat de KNVB de afmeting van de velden voor de groepen zeven en acht vorig jaar heeft gehalveerd. “Op zich wel heel prettig, maar je hebt ook kleinere doeltjes nodig.”

Zeshonderd wedstrijden
Vincent maakt de begroting: “Het evenement wordt in feite bekostigd door de scholen. De inzet van EHBO, scheidsrechters en de te winnen bekers, dit alles komt op 12,50 euro per team. Sjaak zorgt voor het programma. Hij heeft ervaring met het maken van schema’s.”
Beide heren vinden het belangrijk dat kinderen sporten en aan hun conditie bouwen. “Het zou mooi zijn als ouders/vaders het op een bepaald moment ook op gaan pakken. Zo lang mijn lichaam het nog toelaat, ga ik door”, zegt Sjaak Woltman die zijn sporen binnen Be Quick wel verdiend heeft. “Ik ben de enige speler die zeshonderd wedstrijden gespeeld heeft. Ik was spits. In 1984 kreeg ik van de club een fantastische feestavond aangeboden. De kantine zat stampvol. Ik vond het schitterend!” Voor meer informatie en actiefoto’s: www.bequickzutphen.nl/599/fotos/?type=1&from=0

(Actiefoto: Jan Slagter)