Sport

‘Ik heb nooit gedacht dat hij zou leren voetballen’

ZUTPHEN – De tweede helft van het seizoen van AZC Zutphen is nu al succesvol te noemen. Ex-international Anouk Hoogendijk kwam langs voor een speciale clinic met de G-teams. En deze week werden de club en vier clubleden verrast met eigen posters. AZC Zutphen is trots dat zij als een van de bijna 350 clubs in Nederland speciale G-voetbalteams heeft. Speciale teams voor kinderen of volwassenen met een beperking.

AZC Zutphen-trainer Piet van Duijnhoven en pupillen Floris Smudde, Koert Yann Huizinga en Romy Buitenhuis werden door de KNVB, Fonds Gehandicaptensport en ING verrast met posters van de vier clubleden. De drie organisaties werken samen om het G-voetbal de aandacht te geven die het verdient. Bij AZC Zutphen werden de vier clubleden in het zonnetje gezet.
“De kamer van Koert Yann hangt vol met posters van Ajax, Feyenoord en PSV. Hij is fan van de drie clubs, omdat die ploegen volgens hem altijd winnen”, aldus zijn vader. “En nu hangt hij er zelf tussen. Ja, vind ik bijzonder. Ik heb nooit gedacht dat hij zou leren voetballen. Door het sporten heeft Koert Yann zelfvertrouwen gekregen.” AZC Zutphen is trots dat zij Koert Yann, Floris en Romy kunnen verwelkomen in één van hun G-teams.
Het komt mede door de inzet van trainers zoals Piet. Al jaren is hij dè trainer van de G-jeugdteams. Piet is positief en een teamspeler. Iedereen moet plezier halen uit het voetbal, inclusief de tegenstander. “Als we voor staan, haalt Piet onze beste spelers eruit, zodat het een beetje een gelijkwaardige wedstrijd wordt. Dat is toch mooi. Ik denk niet dat veel trainers zo ingesteld zijn, maar Piet wel”, aldus een van de ouders van het team.

Speciale competities
Voetbal zit verankerd in onze maatschappij. De sport is voor veel Nederlanders toegankelijk, maar voor een grote groep voetballiefhebbers is de weg naar de velden minder gemakkelijk te vinden. Voor voetballiefhebbers met een lichamelijke en/of een verstandelijke beperking zijn namelijk aanpassingen bij de plaatselijke voetbalclub nodig zodat ook zij kunnen voetballen. Bijvoorbeeld door extra begeleiding of met passend voetbalaanbod in de buurt, zodat iedereen op zijn of haar eigen niveau kan voetballen. Voor deze voetballiefhebbers heeft de KNVB competities met aangepast voetbal, het G-voetbal. Speciale competities zodat écht iedereen kan voetballen. Op dit moment spelen zo’n 5.000 leden G-voetbal. De KNVB, Fonds Gehandicaptensport en ING zetten zich in voor G-voetballers en de clubs. De organisaties stimuleren amateurverenigingen om G-voetbal op te zetten en het de aandacht te geven die het verdient.
Ga naar de website www.knvb.nl/doe-mee  voor het aanbod van clubs met G-voetbal.