Sport

FC Zutphen gaat opnieuw voor de titel

ZUTPHEN – Derdeklasser FC Zutphen windt geen doekjes om de doelstelling voor het nieuwe seizoen. “Promoveren”, klinkt het gedecideerd uit de mond van trainer Mark Horsman. “Vorig jaar liepen we op één punt het kampioenschap mis.”

Op zich is nipt naast de titel grijpen al wrang, maar blik je nog een jaar verder terug, dan is de wond nóg groter. In 2019 wist FC Zutphen namelijk geen stand te houden in de tweede klasse. De val uit déze klasse was de tweede degradatie op rij voor de zaterdagtak van de club op Sportpark ’t Meijerink, die ooit schitterde in de eerste klasse.

Visie en geduld moeten hogere regionen in zicht brengen

Ander beleid
Bestuurslid voetbalzaken Pepijn van Schaardenburgh ziet een samenhang tussen de sportieve terugval en het beleid van de club. “Toen we eerste klasse speelden, kwamen voetballers van buiten de club voor financiële voordeeltjes, zoals reiskostenvergoeding, sponsorvoordeeltjes en dat soort zaken. We merkten echter dat de binding met de club enigszins zoek was. Er was een andere intrinsieke motivatie dan clubbinding. We besloten toen om geen selectiespelers meer van buiten aan te trekken. Dit resulteerde bij de eerste degradatie tot vertrek van vier spelers, na de tweede terugval vertrokken nóg eens vijf spelers. De hiaten vulden we op met spelers uit onze eigen vereniging. Na degradatie is groei en de volgende stap belangrijk. Dat is waar we nu mee bezig zijn en dat resulteerde afgelopen seizoen bijna in promotie. De sfeer, het enthousiasme en het gevoel van saamhorigheid leeft enorm binnen FC Zutphen. Dat is een uitvloeisel van de bewuste keuze die wij jaren geleden maakten. Het gezicht van de vereniging is terug. We zijn een eenheid die in staat is om eigen spelers met kwaliteit op te leiden.”

Kopzorg om hoofdveld
FC Zutphen ontstond 1 juli 2006 na een fusie tussen voetbalverenigingen WHcZ en SV Zutphen. Het ledenaantal groeide gestaag en Sportpark Helbergen aan de IJssel werd daardoor te klein. In 2012 volgde de verhuizing naar Sportpark ’t Meijerink, een moderne accommodatie met uitstekende voetbalfaciliteiten. Het sportpark bij Leesten heeft één kunstgrasveld en acht grasvelden waarop wordt getraind en gevoetbald. Het hoofdveld bestaat uit kunstgras, met als voordeel dat er vaak op getraind en gevoetbald kan worden, een noodzaak voor een club met 1200 leden.
Onlangs vond er een herkeuring plaats van het inmiddels tien jaar oude kunstgrasveld. “Door miscommunicatie en vakanties was bij ons de indruk ontstaan dat de keuze voor een hybride veld was gemaakt door de gemeente. Ons hoofdveld wordt echter met hoge intensiteit gebruikt. Daarnaast wordt ons sportpark steeds meer een open sportpark. We zijn daarom met de gemeente in gesprek gegaan. Inmiddels is in goed overleg met de gemeente en de KNVB een plan van aanpak voor het hoofdveld gemaakt. In ieder geval blijft het kunstgras”, aldus het bestuur.

Op volle sterkte
Trainer Horsman heeft andere zaken om zich druk over te maken, namelijk het paradepaardje van de club. “Vijf jongens zijn vertrokken om diverse redenen. We hebben dit goed opgevuld met spelers uit de jeugd. Onze keeper is de enige die níet uit de eigen gelederen komt. Ik weet zeker dat we gauw op volle sterkte zullen zijn, nu moeten we het alleen nog laten zien. De gemiddelde leeftijd van de eerste-elftalspelers is 22 à 23 jaar. Zij beschikken allen over goede voetbalkwaliteiten en spelen verzorgd voetbal. Ik kijk uit naar de competitie die 24 september van start gaat. We weten nog niet wie onze eerste tegenstander is, dat moet nog bekend gemaakt worden. Ik weet wel dat er zes ploegen in onze poule zitten die ik niet ken.”
Overigens is Horsman geen onbekende in het trainerswereldje. Na vertrek bij zijn club FC Zutphen trainde hij elf jaar diverse teams in de regio, om in 2020 weer terug te keren op het oude nest. “Ik ben een clubjongen en één van de redenen dat ik teruggekomen ben is het besluit van FC Zutphen om een eigen identiteit aan te nemen met eigen jongens en meiden”, aldus de trainer die tot en met 2024 is vastgelegd.

Kampioenen
Ook centrale verdediger Kevin Ooms vond zijn weg terug, na diverse omzwervingen in de eerste klasse bij clubs in de regio en de topklasse van Haaksbergen. “Ik denk dat ik inderdaad de nestor van de selectie ben”, zegt de fit ogende speler met een lach. “Ik vind het leuk om onder Mark te spelen. Ik ben jaren geleden samen met hem kampioen geworden. Ik denk ook, net als Mark, dat we wel kunnen promoveren. Ik ben kopsterk en hoop nog een stuk of tien ballen binnen te kunnen prikken vanuit een corner.”

Voetbalschool
Bestuurslid Pepijn komt van origine niet uit Zutphen, maar voelt zich bij de vereniging als een vis in het water. “Drie zoons spelen in de jeugd. Wat ik zo mooi vind aan deze club, is om te ervaren hoe het spel hier ontzettend leeft. Ook de bewuste keuze om in eerste instantie kwaliteit in te leveren om vervolgens te kiezen voor eigen jeugd, vind ik bewonderenswaardig. Dit levert spelplezier en continuïteit in opleiding op die steeds beter geborgd is. Het is een warme vereniging ondanks dat het van buiten nog niet zo oogt, omdat het een groot en nieuw complex is. We moeten nog historie creëren, maar er kan hier veel. We hebben zelfs een mooie voetbalschool. Motoren hierin zijn de aanvoerder van ons eerste, David te Slaa, en jeugdtrainer Delano Severin, beiden opgegroeid bij onze club. Ook veel andere selectiespelers trainen de jeugd. Er zijn veel kruisverstuivingen. Je merkt dat binnen de club de behoefte leeft om alles uit het spel te halen én uit elkaar. Het gaat om ontwikkeling en samen leren. De bindende factor is plezier en onderlinge betrokkenheid. Wij zijn bezig om onze visie met geduld in praktijk te brengen.”

Voor meer informatie: www.fczutphen.nl