Stedendriehoek

Schaatsen op Weissenseenvoor het goede doel

ZUTPHEN – Dit jaar heeft Kiwanisclub Zutphen twee goede doelen gekozen die financieel gesteund worden: Stichting Weekendschool én de Nederlandse CysticFybrosis Stichting NCFS.

Cystic Fybrosis (CF) is taaislijmziekte. De ondersteuning van NCFS gaat via Skate4AIR: een groep van 175 mensen zamelt geld in voor CF-onderzoek én schaatst op vrijdag 3 februari samen de Alternatieve Elfstedentocht op de Weissensee in Oostenrijk.

 

Taaislijmziekte is een erfelijke ziekte. Patiënten met deze aandoening hebben een beperkte levensverwachting. De ziekte is levensbedreigend en (vooralsnog) niet te genezen. CF veroorzaakt dik, taai slijm, waardoor ademhalings- en spijsverteringsproblemen ontstaan. Het taaie slijm veroorzaakt chronische luchtweginfecties. Hierdoor ontstaat schade aan de longen. Vroeger was er niets te doen tegen deze ziekte. Nu worden er steeds meer vorderingen gemaakt om de prognose te verbeteren. Door intensief onderzoek neemt de kennis van het ziektebeeld toe. Mede hierdoor verbetert de levensverwachting van de CF-patiënten in toenemende mate. Toch is er meer geld nodig om het ziektebeeld beter te begrijpen. Het gaat steeds beter, maar we zijn er nog niet.

 

Kiwanisclub Zutphen e.o. heeft meerdere acties ondernomen om deze goede doelen te steunen. Recent is er een grote chocoladeletteractie geweest, waarbij meer dan 2500 letters zijn verkocht. Een ander voorbeeld is het Kerstconcert met het Utrechts Byzantijns Koor, dat in december in de Sint Janskerk in Zutphen optrad.