Stedendriehoek

Open Dag Hout in de Hanzehal

ZUTPHEN – De Open Dag Hout in de Zutphense Hanzehal vindt plaats op zondag 2 oktober van 10.00 tot 17.00 uur. Het is het jaarlijkse podium voor de echte houtliefhebbers. Ook dit jaar zijn er grootmeesters die hun bijzondere kunsten laten zien, zoals Nederlands kampioen kettingzagen Tommy Carving. Diverse houtdraaiers laten hun specialistische werk zien. En er is volop gelegenheid zelf met een houtdraaibank aan de gang te gaan, zowel voor de eerste beginners als voor de meer geoefende draaiers.

 

Met name de veelzijdigheid van hout en houtbewerking wordt inzichtelijk gemaakt op de Open Dag Hout. Van kettingzaagkunst en houtsnijders, houtdraaiers, meubelmakers tot bootbouwers. Bezoekers kunnen hun prachtige werken zien (en kopen), zoals meubels, vazen, schalen, kleine siervoorwerpen, sieraden en ook een prachtige teakhouten boot. Maar er is ook aandacht voor antieke en zelfgemaakte gereedschappen. Vakmensen geven demonstraties van verschillende technieken, gereedschappen en machines, vanaf het eerste zagen van de boom tot en met het eindproduct.

Ook diverse leveranciers zijn aanwezig, die met hun selecte gereedschappen laten zien en uitleggen welke specifieke toepassingsmogelijkheden die hebben. Bijzondere houtsoorten kunnen worden gekocht, evenals conserverings- en afwerkingsmiddelen. Ook Bucky lab is er weer: samen met een aantal studenten van de Technische Universiteit zal Professor Bilow werken aan een specifiek product en worden daartoe benodigde gereedschappen uitvoerig gedemonstreerd en getest. Zo leren de toekomstig architecten over de eigenschappen van hout en gereedschappen. En iedereen mag daar aan meedoen!

Timmerhoek
Ook aan de kinderen is weer gedacht. In de Timmerhoek  kunnen ze zelf aan de slag. Maar speciaal voor hen is ook Ridder Dolf bereid gevonden te komen. Hij tovert met zijn houtsnijkunst bekende figuren uit hout en laat de kinderen kennismaken met houtsnijden. Jan Kulsdom, de tollendraaier, is er en neemt met zijn verhalen kinderen mee in het plezier van het maken en spelen met tollen. Muziek en hout zijn ook aan elkaar verbonden. Instrumenten als violen en gitaren en fluiten zijn van hout. Dit jaar hoopt de organisatie waldhoorns te kunnen laten zien. En Annette Scholten is er weer met haar zingende zaag. Zij laat kinderen zelf ervaren hoe je met een zaag muziek kunt maken.