Stedendriehoek

Ode aan grote componisten in Hanzehof

ZUTPHEN – Drie topzangeressen brengen vrijdag 21 oktober vanaf 20.00 uur in Theater Hanzehof een ode aan de grote componisten van het Nederlandse lied: Harry Bannink, Ruud Bos en Joop Stokkermans. Dat betekent een avond lang genieten van grote klassiekers als Op een mooie Pinksterdag en Telkens Weer, verrast worden door herontdekte muzikale pareltjes en verdrinken in jeugdsentiment bij De Fabeltjeskrant en Zeg ‘ns AAA. Lezers van deze krant maken kans op vrijkaarten voor de voorstelling.

 

Het oeuvre van Bos, Bannink en Stokkermans is van onschatbare waarde en vormt ongeveer het DNA van de Nederlandse muziekgeschiedenis: van filmmuziek tot commercials, van ballads tot protestsongs, van televisieleaders tot kinderliedjes. Een heerlijk concert, waarin Lone van Roosendaal, Annick Boer en Renée van Wegberg worden begeleid door een orkest onder leiding van Eric van Tijn. Lone van Roosendaal, gelouterd als theater-, televisie- en filmactrice (en tevens de enige vrouw ter wereld die de voorstelling Mamma Mia in drie verschillende landen speelde), schittert nu in Op een mooie Pinksterdag. Ze hoefde niet lang na te denken toen ze voor dit project werd gevraagd: “Dit repertoire past bij mij.”

Waarom spreken de nummers haar zo aan? “Op de Kleinkunstacademie heb ik geleerd hoe ontzettend knap die liedjes muzikaal zijn, en dan ook nog eens met razend goede teksten, en dan past het daar bovenop nog eens allemaal in en bij elkaar. Je hebt nummers die, terwijl ze dus maar één liedje zijn, eigenlijk een kleine, afgeronde voorstelling vormen. Liedjes die soms een nare boodschap in zich kunnen dragen, maar dan toch wel verpakt als een schitterende bonbon. Fenomenaal in tekst.” Heeft de muziek in Op een mooie Pinksterdag de tand des tijds kunnen doorstaan? Is het, na decennia, inmiddels niet gedateerd? is een volgende, logische vraag. Lone, gedecideerd: “Zeker niet! We zingen tijdens de voorstelling de ene na de andere klassieker die echt tijdloos is gebleken. Zowel qua onderwerp als qua muziek. Je hebt het wel eens, dat je na zoveel jaren weer naar iets luistert dat ooit hip was. En goed werd gevonden. En daar blijft dan bijna niets van over. Daar hebben wij niet bang voor hoeven zijn. We mogen voor Op een mooie Pinksterdag putten uit een aantal van de allerbeste Nederlandse nummers die ooit zijn gecomponeerd. En die dus nog steeds kraakhelder zijn. Mijn kinderen kennen zelfs het repertoire van Harry Bannink.”

Lezers van Nieuwsblad Stedendriehoek die kans willen maken op vrijkaarten voor deze voorstelling, kunnen uiterlijk donderdag 20 oktober 15.00 uur een sms sturen (0,60 per sms). Sms: STE<spatie>lone naar 4004. De winnaars krijgen telefonisch bericht.