Stedendriehoek

Museum MORE toont schilderijen Ferdinand Erfmann

GORSSEL – Museum MORE, Hoofdstraat 28 in Gorssel, toont tot en met 29 mei een unieke overzichtstentoonstelling over leven en werk van Ferdinand Erfmann (1901-1968). Deze uiterst excentrieke kunstenaar mag beschouwd worden als Nederlands beste naïeve schilder.

 

Erfmann, afkomstig uit een theaterfamilie, bouwde obsessief aan een oeuvre vol variétéartiesten, travestieten, prostituées en acrobaten. Maar ook baadsters, altijd stevig gebouwde vrouwen, beeldde hij bewonderend af. Erfmanns artistieke erfenis, een wereld bevolkt door prachtige mythische figuren, heeft dus nu een plek gekregen in Museum MORE. Ter gelegenheid van de tentoonstelling verschijnt ook een boek over Ferdinand Erfmann.

Zijn naam en faam leeft vooral bij kenners en dat is echt zonde, volgens artistiek directeur Ype Koopmans. ”Hij verdient het om voluit in de aandacht te staan bij een breed publiek.” Dit wordt de eerste grote overzichtstentoonstelling van de kunstenaar in 20 jaar, met ruim 80 schilderijen en prachtig documentatiemateriaal over zijn leven. Een soms tragikomisch leven tussen droom en daad. Zijn onmogelijke liefdes, zijn ijdelheid als circusacrobaat en krachtmens zijn terug te ‘lezen’ in bijna autobiografische schilderijen. Erfmann werkte ’s nachts en kon alleen dan zijn ideaal van zwaargebouwde vrouwen dicht naderen. Bij daglicht faalde hij om daadwerkelijk contact te maken met deze gedroomde, machtige nimfen. De portretten van zijn indrukwekkende mensfiguren lijken vaak androgyn. Sterker nog: Erfmann beeldde zichzelf ook als vrouw af. Ondanks het artistieke en financiële succes aan het einde van zijn leven, bleef hij hardnekkig geloven in zijn eigen ‘onverkoopbaarheid’. Hij voelde zich een miskend kunstenaar, gekwelde travestiet en eenzame vrijgezel. Erfmann overleed in 1968 op Sardinië onder onduidelijke omstandigheden, tijdens het zwemmen in de Middellandse zee.

Museum MORE is het grootste museum voor Nederlands Modern Realisme. Het museum huisvest de collectie van Hans Melchers en opende zijn deuren in 2015. De verzameling bevat topwerken van onder anderen Jan Mankes, Carel Willink, Pyke Koch en Charley Toorop. Naast de semipermanente opstelling met tientallen highlights uit een eeuw realisme zijn er wisseltentoonstellingen. Zie ook de website www.museummore.nl