Stedendriehoek

Huurderscollectief voor Kaardebol

ZUTPHEN – Nu Atelier3D het complex van de voormalige Kaardebol niet zal huren van de gemeente, hebben een aantal ondernemers zich verenigd om de exploitatie over te nemen. Deze ondernemers hebben al veel geld geïnvesteerd in bijzondere projecten op het terrein. Deze investeringen willen zij uiteraard niet verloren laten gaan. Daarom hebben zij de koppen bij elkaar gestoken om tot een nieuwe en financieel dekkende opzet te komen.

 

“De afgelopen jaren is er door de ondernemers op het terrein hard gewerkt om uit eigen middelen prachtige zaken uit de grond te stampen. Een prijswinnende modeltuin, speelnatuur bij het terras, het markant historisch erf, een bijzondere kwekerij rond eetbare bloemen voor sterrenrestaurants en een biologische pluktuin”, aldus Aart van den Berg. “Verder zijn er natuurlijk nog de welbekende Jeugdtuinen en heeft het Baudartius College in het hoofdgebouw een uniek Natuurlokaal ingericht. En de vorig jaar geopende tropische vlindertuin is inmiddels een opvallend sieraad voor Zutphen.”

Het huurderscollectief heeft inmiddels een ondernemend én financieel sluitend plan voor het terrein. Van den Berg: “Aan verdere invulling van het hoofdgebouw wordt hard gewerkt. Op het gebied van natuur- en milieueducatie én erfgoed is men al volop aan het samenwerken. Sociale duurzaamheid is er door een goed draaiende vrijwilligersorganisatie en een passende dagbesteding voor zorgcliënten al langere tijd aanwezig. Concrete plannen die de locatie nog aantrekkelijker maken, zijn vrijwel gereed. En de kosten hiervan dragen de ondernemers gezamenlijk. Kortom, de voormalige Kaardebol verliest niets van haar charme, sterker nog, er is nieuw elan!”

Hoe de samenwerking tussen het huurderscollectief en de gemeente Zutphen eruit gaat zien, is onderwerp van gesprek. In ieder geval zijn er voldoende financiële middelen om de gevraagde huur voor het terrein op te brengen. Van den Berg: “Wij willen niet afhankelijk zijn van structurele subsidie voor het kunnen betalen van huur. Wel zien we graag dat een deel van de huidige subsidie kan worden aangewend om bijvoorbeeld de Jeugdtuinen te ondersteunen.”

Het huurderscollectief hoopt dat aan alle onduidelijkheid rond de voormalige Kaardebol snel een eind komt. “Tenslotte moet over niet al te lang tijd het zaaigoed de grond in. De seizoenen wachten niet!” besluit Van den Berg.