Stedendriehoek

Historische straatnaambordenterug in binnenstad

ZUTPHEN – De binnenstad van Zutphen krijgt replica’s van historische straatnaamborden terug. De komende jaren wordt steeds een aantal borden vervangen. Wethouder Annelies de Jonge onthulde vorige week het eerste bord. Dit was bij het oude stadhuis op de hoek ’s Gravenhof/Lange Hofstraat. Om het project een vliegende start te geven, worden dit jaar al enkele tientallen borden vervangen.

Het is de bedoeling dat over een aantal jaren alle straatnaamborden in de binnenstad van Zutphen – het beschermd stadsgezicht – zijn vervangen. De borden zijn replica’s van de stalen, geëmailleerde borden uit de negentiende eeuw. Op 18 oktober 1869 nam het college daartoe een besluit. Daarmee wilde de gemeente een einde maken aan de onduidelijkheden die ontstonden doordat diverse straten meerdere namen hadden, zoals de Turf- of Engepoortstraat en de Heukestraat of het Gasthuissteegje. De terugplaatsing van de borden onderstreept het belang dat de gemeente Zutphen hecht aan stimuleren en behouden van de beleefkwaliteit van het rijksbeschermde stadsgezicht, een van Zutphens parels.

Op een enkele hoek in de binnenstad is nog een origineel bord uit de negentiende eeuw te vinden, maar de meeste borden zijn door de jaren heen vervangen door de borden in de dan geldende stijl. Het lettertype op de borden bleek geen bestaand font te zijn. Vormgever Nandan Lemmers is erin geslaagd een font te maken dat naadloos aansluit op de stijl van de originele borden. Ook de kenmerkende azuurblauwe kleur wordt zo veel mogelijk nagebootst.