Stedendriehoek

Geef insluipers geen kans

STEDENDRIEHOEK – Een week geleden is een insluiper actief geweest in het Vogelkwartier in Apeldoorn. De bewoners lagen gewoon te slapen. De buit bestond uit onder meer portemonnees, mobiele telefoons en tablets.

Dit is slechts een voorbeeld, want vooral in de zomerperiode is insluipen een populaire manier van inbreken. Hier kleven relatief weinig risico’s voor de inbreker aan, omdat hij niets hoeft ‘te breken’; hij hoeft alleen maar door te lopen. Wanneer hij onverhoeds de bewoner tegen het lijf loopt, maakt hij zijn excuses, zegt bij het verkeerde huis te zijn en vertrekt weer. Het risico gepakt te worden voor een strafbaar feit is minimaal.

Wat hiertegen te doen? Sluit ramen en deuren die u niet in het zicht hebt, ook als u thuis bent. En vergeet niet de ramen en deuren te sluiten wanneer u het huis verlaat, al is het maar een paar minuten. Want een inbraak plegen is een kwestie van seconden, bijvoorbeeld via hengelen. Via de brievenbus wordt dan geprobeerd met behulp van een ijzerdraad (denk bijvoorbeeld aan een kleerhanger) het slot open te draaien of te ontgrendelen. Zorg dus dat de deur altijd (dus ook overdag) op het nachtslot zit en laat de sleutel niet in het slot zitten. Een andere manier is het zogenoemde flipperen; dat is het wegduwen van de dagschoot met behulp van een hard stuk plastic, zoals een creditcard of een stuk frisdrankfles.