Stedendriehoek

Franse filmweek beleeft primeur in Zutphen

ZUTPHEN – Alliance Française Zutphen verzorgt van donderdag 17 tot en met woensdag 23 november in samenwerking met Luxor Theater voor de eerste keer een Franse filmweek. In Luxor, Houtmarkt 64, kan de bezoeker iedere dag genieten van meerdere Franse films per dag. Met een mooi programma voor volwassenen, maar ook prachtige jeugdfilms. Op vrijdag 18 november zal Wijnhandel Schaapveld, voorafgaand aan de film, van 19.30 tot 20.30 uur, voor alle belangstellenden een inloopproeverij houden in het filmtheater.

Frankrijk valt niet meer weg te denken uit de filmwereld. In de beginperiode van de cinema kwam ruim tachtig procent van alle films uit Frankrijk. In de jaren zestig ontstond de Nouvelle Vague, met Brigitte Bardot als boegbeeld. Na een periode van wisselend succes heeft de Franse film tegenwoordig weer een goede naam. De zes te vertonen Franse films behandelen onderwerpen die niet alledaags zijn. Er zullen nieuwe, evenals kortere, films vertoond worden. Op vrijdagavond 18 november is iedereen vanaf 19.30 uur van harte welkom voor de wijnproeverij van diverse Franse wijnen van Wijnhandel Schaapveld in de kelder van Luxor Theater. Aansluitend zal om 20.30 uur de Franse film Les Ogres vertoond worden. Les Ogres, een charmant drama over het wel en wee van een rommelig, rondreizend theatergezelschap, heeft tijdens het Internationaal Film Festival Rotterdam de VPRO Big Screen Award gewonnen, de publieksprijs.

De filmweek opent met de gloednieuwe rolprent L’Avenir waarin de diva van de Franse cinéma, Isabelle Huppert, een glansrol heeft. Deze intrigerende film over de onvoorspelbaarheid van het gewone leven won in Berlijn de Zilveren Beer voor beste regie. Verder draait Les Chevaliers Blancs, een ongekend spannende thriller over een reddingsactie van Afrikaanse weeskinderen.

Voor de jeugd staan in één voorstelling twee klassieke meesterwerkjes op het programma: Le Ballon Rouge, over een Parijs ventje dat vriendschap sluit met een enorme rode ballon en Crin Blanc, over een jongetje in de Camargue dat een door stropers belaagde witte hengst weet te redden. Deze beeldschone, poëtische films uit 1956 zijn veelvuldig bekroond. Een aanrader voor de wat oudere jeugd is Le Nouveau, over een verlegen jongen die naar het grote Parijs verhuist en aansluiting moet zien te vinden bij zijn klasgenoten. Een lastige keuze tussen populair zijn of omgaan met nerds met wie je tenminste veel kunt lachen.

De Franse filmweek is voor iedereen die in zijn of haar drukke bestaan een keer een kwaliteitsfilm gemist heeft en graag een avondje uit wil. Voor het volledige programma en meer informatie, zie de websites www.luxorzutphen.nl  en www.afpb.nl/zutphen/ binnenkort-in-luxor-theater. Leden van de Alliance Française en middelbare scholieren krijgen op vertoon van hun ledenpas en CJP-pas €2,50 korting op de entreeprijs en betalen slechts €6,50.